Ett skepp kommer lastat – med en miljon par nitrilhandskar

I måndags seglade containerfartyget Bianca Rambow in i Helsingborgs hamn och i lasten fanns bland annat en container med en miljon par nitrilhandskar. Transporten är en av många med sjukvårdsmaterial till Skåne från Asien.

Detta är dock den första som transporterats till sjöss.

– Vi har väldigt många transporter på väg och det är ett pussel att hitta det mest miljömässiga transportsättet samtidigt som vi har behov att få hit mycket material snabbt, säger Karl-Philip Barakate som jobbar med transporter och logistik i Region Skåne.

Just handskar är ovanligt lättransporterade. Trots den stora mängden nitrilhandskar ryms 67 kubik i en enda container och väger bara en cirka en tredjedel av de 26,5 ton som man maximalt kan lasta i den.

– Transportsättet varierar utifrån hur utrymmeskrävande varorna är. Många produkter kräver betydligt mer plats i lådorna än handskar och som exempel kan nämnas att 727 kubik visir eller två miljoner stycken nyligen skickades på tåg till Skåne från Asien.

Tillsammans med regionens logistikpartner läggs ständigt ett pussel för att få hit sjukvårdsmaterial som räcker till för att sjukvården ska få behoven tillgodosedda trots hög förbrukning i covid-19 tider.

– Utöver tåg och båt flygs en del material till Skåne. Tidigt i processen ”chartrade” Region Skåne tre plan då osäkerheten kring leveranser var stor.  Men nu har vi en större flexibilitetmed och kan med hjälp av våra leverantörer hjälp ”dela” upp sändningarna och använda ledig kapacitet med kontinuerliga sändningar. Vi chartrar inga i nuläget inga egna flygplan utan våra grejor stoppas in i plan som inte är fullastade och ändå är på väg mot Europa.

Lösningen innebär att det inte längre handlar om enskilda jättesändningar utan taket ligger på 50 kubik. Men eftersom fraktflygen mellan Asien och Europa är många så blir det många mindre sändningar med material som sjukvården är i behov av.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter