Ny enkät ska göra gravida och nyblivna mammor mer delaktiga

Alla som föder barn i Sverige ska få vara med och utveckla vården genom att besvara en ny webbaserad enkät. Först ut är Region Skåne och Halland, där enkäten börjar skickas ut i dagarna.

I Sverige föds fler än 110 000 barn varje år. Graviditetsenkäten är ett nytt sätt för alla som föder barn att berätta om sina upplevelser av vården och sin egen hälsa under graviditet, förlossning och eftervård.

Den 29 januari startade en åtta veckors testperiod av enkäten i Region Skåne och Region Halland via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Så gör du för att delta

Enkäten skickas ut till dig som:

  • är i graviditetsvecka 25
  • födde barn för åtta veckor sedan
  • födde barn för ett år sedan

Enkäten skickas ut via 1177 Vårdguidens e-tjänster. För att du ska nås av den måste du ha loggat in på 1177.se och aktiverat avisering.

Enkäten kommer att lanseras nationellt under hösten 2019. Resultatet kommer att användas för förbättringar inom mödrahälsovården och förlossningsvården i hela Sverige.

Bakom initiativet står Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som utformat Graviditetsenkäten tillsammans med Nationell Patientenkät, Bristningsregistret, Graviditetsregistret, Svenska Barnmorskeförbundet och Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi.

Läs mer:

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter