Allt fler vänder sig till ungdomsmottagningen på nätet

Under juli månad hade UM Online, Skånes ungdomsmottagning på nätet, 700 videosamtal med ungdomar runtom i Skåne. Sedan tjänsten startade för två år sedan har alltfler hittat till onliemottagningen.

”Är det normalt att…?” Det är en vanlig inledning på de frågor som kommer till UM Online. Det kan handla om sömnsvårigheter, svartsjuka, mensvärk, oro för oönskad graviditet eller sexuellt överförbara infektioner (STI).

UM Skåne Online startade för två år sedan och riktar sig precis som de fysiska ungdomsmottagningarna till skåningar mellan 12 och 23 år.

– UM online är ett komplement till de fysiska ungdomsmottagningarna. Vi har rådgivning, kan skriva ut p-piller och ge behandling vid STI. Men kan också boka ett besök på en fysisk mottagning, säger Jenny Apell, barnmorska på UM i Malmö.

Ungdomarna kontaktar mottagningen via en app i telefonen eller på surfplattan och loggar in med Bank Id. Därefter kan de ha ett videosamtal med kurator, sjuksköterska eller barnmorska.

– Det är en stor fördel att vi kan se varandra under samtalet. Det gör att man kan visa upp saker, en karta med p-piller till exempel. Men framförallt hjälper det oss att förstå hur den vi talar med mår och om det vi säger verkligen når fram, säger Helene Kaukinen, barnmorska på UM i Malmö.

UM Online innebär en ökad tillgänglighet för ungdomsmottagningarna. De får fler samtal från orter som har långt till en fysisk mottagning eller där väntetiderna är långa. Annars är det ingen större skillnad på de som söker sig till de fysiska mottagningarna och de som söker online.

Men klart är att allt fler ungdomar hittar onlinetjänsten. Sedan starten har UM Online sett en stadig ökning av antalet samtal. I juli i år hade de cirka 700 samtal – att jämföra med 430 under samma period förra året.

Jenny, Helene och deras kollegor på UM Online i Malmö växlar mellan att arbeta på den fysiska mottagningen och onlinetjänsten. De har även onlinekollegor i Hässleholm och till hösten kommer fler orter i Skåne att få onlinemottagningar.

Läs mer om UM Skåne Online

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter