Man sitter med barn i knät, kök i bakgrunden

Besök vården via ny digital tjänst

Region Skåne har startat en ny digital tjänst i primärvården. Via vårdcentralen kan du nu få ett digitalt besök för att få bedömning, råd och recept av sjuksköterska eller läkare.

Primärvården Skåne online riktar sig till vuxna och barn som har lättare medicinska besvär, till exempel hudbesvär, allergi eller luftvägsinfektion. 

Om det inte räcker med ett digitalt besök ordnas tid för ett fysiskt besök på den vårdcentral där du ��r listad. 

På Primärvården Skåne online arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som är specialister i allmänmedicin. Övrig tid arbetar de på någon av Skånes 84 offentligt drivna vårdcentraler.

Så når du tjänsten

Du når den digitala tjänsten via din vårdcentrals webbplats, via 1177.se under e-tjänsterna eller direkt via webbadressen pvonline.skane.se.

Du loggar in i tjänsten med bank-ID. I ett formulär besvarar du frågor om din hälsa och dina besvär och du kan även bifoga bilder. En stund senare får du en notis via sms eller e-post om att det finns ett svar. När du loggar in och läser svaret från läkaren eller sjuksköterskan finns de också tillgängliga för chatt.

Tjänsten är öppen måndag – fredag, klockan 08.00–17.00 och lördag och söndag klockan 10.00–15.00. Du kan skriva in när som helst på dygnet, men du får svar när tjänsten är öppen.

Patientavgifter

Tjänsten har ingen åldersgräns. För den som är under 18 år krävs dock att förälder söker för barnet. Sjuksköterskebesök är kostnadsfria och för läkarbesök är kostnaden 200 kronor per besök. För alla under 20 år och för den som fyllt 85 är även läkarbesöken kostnadsfria. 

Testad i mindre skala

Tjänsten startade i liten skala under sommaren 2019 och har sedan starten hanterat drygt 1 200 patienter. Majoriteten av besökarna säger att de är nöjda och skulle rekommendera tjänsten till andra.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter