Alla gravida erbjuds tidigt ultraljud

Från 1 mars 2018 kommer alla gravida i Skåne att erbjudas tidigt ultraljud med KUB. Tidigare gällde erbjudandet gravida över 33 år.

Tidigt ultraljud är en undersökning då man tittar närmare på fostrets anatomi för att kunna upptäcka vissa missbildningar och sjuklighet. Undersökningen visar också antal foster den gravida bär på. Med hjälp av KUB-undersökning ser man dessutom risken för kromosomförändringar. 

Är frivilligt

Genom tidig och bättre information kan både foster och den gravida få ett bättre omhändertagande. Men all fosterdiagnostik är frivillig och det är den blivande föräldern/föräldrarna som avgör om man ska acceptera erbjudandet.

Som gravid får man information om undersökningarna och kan diskutera med sin barnmorska och sin partner innan man bestämmer sig. Det går också att enbart göra tidigt ultraljud, utan det blodprov som avgör risken för kromosomförändringar.

Vad gäller från 1 mars?

Gravida som berörs kommer att få information av sin barnmorska, i de flesta fall redan vid inskrivningsbesöket. Tidigt ultraljud med KUB måste göras mellan vecka 11 och 13. Det betyder att den som är gravid i vecka 13 +6 eller tidigare den 1 mars 2018, kommer att få erbjudande om tidigt ultraljud med KUB.

Har du frågor? Prata gärna med din barnmorska eller läs mer på 1177.se.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter