Patienter testar självincheckning via automater

Nu testas nio självincheckningsautomater på sjukhusen i Skåne. Här kan patienter under 18 år, över 85 år och de som har frikort registrera sitt besök utan att ta nummerlapp och vänta på betjäning.

Tanken är att självincheckningen ska öka tillgängligheten för patienterna och att personalen i receptionerna ska kunna lägga mer tid på andra arbetsuppgifter. Självincheckning kan påbörjas upp till två timmar före besöket.

Snabbare med automaten

De som av olika skäl behöver manuell betjäning kan även fortsättningsvis välja att anmäla sitt besök i kassan. Senare i år kommer man även att kunna betala för besöket i självincheckningsautomaterna.

– Det är smidigt för våra återkommande patienter som kommer till oss tre gånger i veckan. De checkar själva in sitt besök och sen går de direkt till sitt väntrum, säger Britt Knutsson, medicinsk sekreterare, och Sanne Rasmussen, receptionist, på hudmottagningen i Lund.

Varken Britt Knutsson eller Sanne Rasmussen ser någon skillnad på äldre och yngre patienters beteende vad gäller automaterna.
– Vissa, oavsett ålder, vill ha den personliga kontakten även om det kanske hade gått snabbare med automaten. Och den patientnära kontakten vill vi ju heller inte tappa.

Fakta

Det har funnits två självincheckningsautomater på Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) sedan 2015.  Region Skåne ska nu införa självincheckning på alla sjukhus i Region Skåne. Just nu testas nio självincheckningsautomater i Hässleholm, Ängelholm, Helsingborg, Malmö och Lund. Parallellt utvecklas en incheckningsapp med betalfunktion och digitalt frikort.

 

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter