tre ungdomar som går i bredd i stadsmiljö

Wouter Keijzer får Region Skånes kortfilmspris 2023

Region Skånes kortfilmspris för bästa barn- och ungdomskortfilm på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö tilldelas den nederländske regissören Wouter Keijzer. Han får priset för sin film ”Outside”.

Priset som är på 100 000 kronor delades ut vid en ceremoni på kvällen den 16 mars.

Den vinnande filmen Outside handlar om att växa upp, göra rätt, och hitta sin plats. Den kretsar kring Fynn som tycker att hon är tillräckligt stor och cool för att själv hänga ute i sitt område. Men det går inte helt som Fynn har tänkt sig och problem tornar upp sig längs vägen. 

– Outside är en film om att växa upp och att vilja passa in. Som filmare undrade jag hur man gör när man börjar hänga med vänner, speciellt när det inte faller sig naturligt för en. Så filmen följer en ung flicka som första gången hänger med sina bästa vänner, säger Wouter Keijzer, filmens regissör och mottagare av Region Skånes kortfilmspris 2023.

Mellan barndom och tonår

Juryn beskriver den som ”En intelligent och lekfull film om passagen mellan barndomen och tonårstiden. Filmen övertygar genom trovärdigt skådespeleri och en träffsäker gestaltning av vardagens utmaningar och längtan efter något mer.” 

– Att få detta pris är ett erkännande av det hårda arbete som mina skådespelare och mitt team verkligen förtjänar. Jag är så stolt över alla som arbetat med den här filmen och hjälpte mig att skapa denna lilla berättelse, säger Wouter Keijzer. 

Ny film på gång

Wouter Keijzer är född i Nederländerna 1986 och har studerat på the Willem de Kooning Academy i Rotterdam.

- Prispengarna kommer att användas till produktionen av min nya kortfilm, som förhoppningsvis skulle få premiär på BUFF nästa år, säger Wouter Keijzer.  

Kort om Region Skånes kortfilmspris 

  • Det är i år 18:e gången som Region Skånes kortfilmspris delas ut. Åtta kortfilmer tävlade om priset under den internationella festivalen BUFF 2023.
  • BUFF medfinansieras av Region Skåne för att stimulera utveckling på det regionala filmområdet med bland annat visningar av film för barn och unga. BUFF gör det möjligt för barn och unga, lärare, producenter, distributörer, filmare, filmpedagoger och andra intressenter att uppleva kvalitetsfilm från hela världen 

Region Skånes pris för bästa barn- och ungdomskortfilm (skane.se)