Konstnärer från Ukraina får stöd av Region Skåne

Region Skåne ger stöd till skånska kulturaktörer som tar emot konstnärer från Ukraina. Stödet ska ge konstnärerna möjligheter att fortsätta arbeta under sin flykt undan kriget.

Danskonstnärerna Vika Slieptsova och Viktoriia Khoroshylova kände inte varandra sedan tidigare. Genom nationella och internationella samarbetsnätverk som Region Skåne verkar i kom de två i kontakt med Skånes Dansteater, som öppnade sina dörrar. Sedan i juni har de erbjudits boende, stipendium och en möjlighet att ta del av Skånes Dansteaters resurser och nätverk för eget skapande utan krav på motprestation.

– Det är ett fantastiskt ställe att få vara på. Vi har blivit oerhört väl mottagna av alla på Skånes Dansteater. Även innan kriget var förhållandena för det fria kulturlivet i Ukraina tuffa och det går inte att jämföra med förutsättningarna som finns här, säger Vika Slieptsova. 

Vika kommer från Charkiv där hon bland annat arbetar som danslärare för barn. När kriget bröt ut tvingades hon lämna sin hemstad. Efter att först ha tillbringat en tid tillsammans med sina danselever i Bulgarien kom hon till Malmö i början av juni.

Något för publiken i Skåne

Viktoriia arbetar som fristående koreograf, producent, regissör och skribent i Odessa där hennes man och 19-årige son fortfarande finns kvar.

Hos Skånes Dansteater vill de båda konstnärerna utveckla sitt skapande, och vill bland annat skapa något tillsammans med utgångspunkt från den ukrainska traditionen och situationen i hemlandet just nu.

– Vi ser fram emot att kunna fortsätta arbeta här under hösten, och förhoppningsvis även få dela med oss av den ukrainska kulturen och vår upplevelse av situationen där hemma för publiken i Skåne, Viktoriia Khoroshylova.

Dubbla känslor inför situationen

Hemma i Berdyansk, vid Svarta havet, arbetade Lera Buradzhyieva med konstprojekt och performance på landsbygden. Hennes arbete handlade om att få unga att engagera sig i konst och kultur som ett sätt att uttrycka sig och utveckla förmågan till kritiskt tänkande.

Rachel Tess från MARC i Knislinge tillsammans med Lera Buradzhyieva, curator och projektledare från Ukraina. Foto: Region Skånes kulturförvaltning.

Lera befinner sig nu på Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge, Östra Göinge. Här hoppas hon kunna fortsätta sitt arbete. Bland annat pågår arbetet med att få hennes bok om samtidskonst för barn översatt till svenska. 

– Jag har väldigt dubbla känslor inför min situation just nu. Samtidigt som jag naturligtvis är oerhört tacksam att kunna komma till Sverige och få möjlighet att arbeta här, känner jag också att jag vill stötta mina vänner och kollegor som är kvar i Ukraina. Det är svårt att planera för framtiden, men jag hoppas kunna åka hem igen så snart som möjligt och bidra till att bygga upp det ukrainska kulturlivet igen, säger Lera Buradzhyieva.

För fortsatt konstnärligt skapande

Ifö Center i Bromölla har haft möjlighet att ta emot tre konstnärer som erbjuds boende, stipendium och studioutrymme för fortsatt skapande. Fokus ligger på att ge konstnärerna en trygg plats att vara och verka på. Även om det finns inte något krav på motprestation är drivkraften stor att fortsätta att dela med sig av sin konst. 

– Det är oerhört viktigt för oss att kunna fortsätta arbeta som konstnärer. Genom vår konst vill vi bidra till motståndet mot den ryska invasionen och verka för ett fritt Ukraina där vi får leva i fred, säger Nastya Lyoko.

Nastya Lyoko och Vlodomir Gulich från konstnärskollektivet Artzeb i Ukraina har fått ett residens på Ifö Center i Bromölla. Foto: Region Skånes kulturförvaltning

I augusti kommer hennes videokonst att presenteras tillsammans med nio andra videokonstnärer och filmskapares verk på Ifö Center i Bromölla och på Rikstolvan i Järrestad, Simrishamn. 

Stöd till etablerade aktörer

Engagemanget för att hjälpa ukrainska konstnärer är stort och många vill bidra på olika sätt. För att garantera att stödet från Region Skåne ska göra så stor nytta som möjligt förmedlas det via etablerade kulturaktörer i Skåne. Det handlar om aktörer som på olika sätt redan har en relation till Region Skånes kulturförvaltning genom bland annat årliga verksamhetsstöd. 

– I tider av krig och kris är det ännu viktigare att värna om konstens och kulturens frihet. Vi får aldrig tappa tron på konstens och kulturens förmåga att förmedla människors berättelser, erfarenheter och tankar. Men även att stå upp för demokratin och alla människors lika värde och rätt att uttrycka sig. Jag är därför oerhört stolt över att vi i Region Skåne har haft möjlighet att stötta konstnärer från Ukraina i den ofattbart svåra situation de befinner sig, säger Gitte Wille, kulturchef på Region Skåne.

Stöd till fler kulturaktörer

Utöver stödet till konstnärerna på Skånes Dansteater, MARC och Ifö Center ger Region Skåne även stöd till bland annat Teater 23, Malmö konstmuseum och Film i Malmö som bjudit in till olika former av samarbeten med konstnärer från Ukraina.

Region Skånes kulturförvaltning (skane.se)