bildcollage, en kvinna står vid havet och stäcker armarna mot skyn. insprängt i bilden finns en stadsbuss, en ambulans,  en blodgivarbuss samt en blond kvinna.

Ett hälsosammare liv med Region Skåne på H22

På måndag den 30 maj öppnar den internationella stadsmässan H22 i Helsingborg. Region Skåne medverkar med en rad programpunkter. Besökarna får bland annat utforska insidan på en ambulans och bekanta sig med Skånes cykel- och vandringsleder.

H22 är tänkt som en plattform för innovationsarbete och nya lösningar. 

– Det blir ett sätt att möta invånarna och visa upp vad Region Skåne har att erbjuda inom hälso- och sjukvård. Men också inom områden som rekreation, kultur och näringslivsutveckling, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne. 

Tillsammans med andra aktörer som driver frågor inom hälsa

Region Skåne medverkar på stadsmässan H22 tillsammans med andra aktörer som driver frågor inom hälsa. Regionen erbjuder bland annat programpunkter som handlar om samtal kring levnadsvanor, Fråga doktorn och upptäckarlust i naturen.

Region Skåne vill med en rad olika initiativ under H22 visa att genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Under mässan kan deltagarna bland annat träffa läkare, fysioterapeuter och dietister. Deltagarna får möjlighet att titta in i en ambulans, anmäla sig som blodgivare vid blodbussen, testa att dansa för hälsa och mycket mer.

Få fler att må bättre längre

– Vi vill jobba mer preventivt och involvera invånarna i sin hälsa så att fler kan må bättre längre. Då behöver vi möta invånarna tidigare och en mässa kan vara ett sätt. Vi sitter ju på jättemycket kunskap kring förebyggande hälsa.

Ett långsiktigt mål med det preventiva arbetet är att minska inflödet till vården.

– För att vi ska få ett hållbart arbetsliv inom Region Skåne långsiktigt så behöver vi möta invånarna tidigare. När man kommer till sjukvården så är man ju redan sjuk. Medan vi vill skapa en möjlighet för fler att må bättre längre, säger Ulrika Geeraedts.

H22 blir också en möjlighet att visa vad Region Skåne gör och att skapa en förståelse för utvecklingen inom hälso- och sjukvården. Men även visa att vi arbetar med innovation, företagande, klimatsmart resande och kulturell utveckling. 

– Vi vill skapa förtroende för det vi gör och visa vad man får för skattepengarna. Att ambulanser idag är som små sjukhus exempelvis. Det tror jag inte att alla vet. 

Några av programpunkterna

  • Fråga doktorn; om riktade hälsosamtal, levnadsvanor hos barn och unga, psykisk hälsa hos barn och unga.
  • Dans för hälsa – prova på.
  • Kom och bli blodgivare.
  • Titta in i en ambulans, ställ frågor och hör ambulanspersonalen berätta om sin vardag och utrustning.
  • Skånetrafiken – tillsammans gör vi luften bättre.
  • Skåne innovation week 2022 – en vecka av innovation och framtidstro.

Läs mer

Region Skåne på H22 (h22.se)

Ett hälsosammare liv med Region Skåne på H22 (skane.se)