• Djurens Karneval med Skånes Dansteater. Bild: Lars Kroon

Ensemble med dansare på scen, klädda i svartvitt.

Karneval när kulturlivet öppnar upp

I takt med att vaccinationsgraden ökar börjar nu det skånska kulturlivet att öppna upp. – Det är en helt annan känsla att ha publiken närvarande i salongen, säger Mira Helenius Martinsson, vd och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.

Trots att hösten närmar sig är det vårkänslor i det skånska kulturlivet. Skånes Dansteater hann precis ha premiär för sin föreställning Djurens Karneval innan pandemin bröt ut i början av mars förra året, och hela kulturlivet tvingades slå igen. Nu när de åter kan öppna sina dörrar presenterar de föreställningen på sin hemmascen i Västra Hamnen i Malmö.

Inte samma sak

– Jag är oerhört glad över att vi återigen kan få möjlighet att öppna våra dörrar för publiken och få chansen att träffa skåningarna öga mot öga. Även om vi kunnat hålla igång vår verksamhet under pandemin genom att presentera danskonst i olika digitala format är det en helt annan känsla att ha publiken närvarande i salongen, säger Mira Helenius Martinsson, vd och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.

Fysisk förväntan

Enligt de rådande restriktionerna kan Skånes Dansteater ta emot en publik på cirka 80 personer på sin hemmascen, i en salong som har 240 platser. Det går att fysiskt känna publikens förväntan och glädje över att återigen få chansen att uppleva levande kultur igen. När föreställningen är slut får ensemblen en stående applåd som aldrig vill upphöra.

Nerv och närvaro

– Jag kan verkligen se på dansarna hur mycket det betyder för dem att få uppträda inför en levande publik igen. Det skapar en nerv och närvaro som aldrig gick att återskapa i de föreställningar som vi har livestreamat under pandemin, säger Belinda Nusser, ensembleledare på Skånes Dansteater.

Smittsamma reaktioner

Dansaren Patrick Bragdell Eriksson uttrycker det som att det är ”smittsamt” att känna och höra reaktionerna från publiken. Något som är speciellt viktigt i en föreställning som Djurens Karneval som är full av humor och absurda vändningar.

Ömsesidigt

– Det går helt enkelt inte att beskriva känslan av att än en gång få stå på scen inför en publik. Och utifrån de reaktioner vi möts av från publiken upplever jag att känslan är ömsesidig, säger Hanna Nussbaumer, en annan av dansarna i föreställningen.

Kollegan Riccardo Zandoná håller med.
– Det känns fantastiskt att äntligen kunna gå tillbaka till någon slags normalitet igen. Det är mötet med publiken som ger mening och energi åt alla de timmar vi lägger ner på repetitionerna i studion.

Fakta:

  • Skånes Dansteater ägs sedan årsskiftet till 100 procent av Region Skåne och är Sveriges enda fristående dansteater med egen ensemble.
  • Med utgångspunkt i sina lokaler i Västra Hamnen i Malmö producerar Skånes Dansteater danskonst som presenteras för invånarna i Skåne från såväl deras egen scen som på Malmö Operas stora scen i Malmö och på turné i Skåne, nationellt och internationellt.
  • Skånes Dansteater har en internationell ensemble med 16 dansare anställda. Förutom sina föreställningar bedrivs en bred verksamhet där danskonstens möjligheter på olika sätt presenteras, introduceras och ger mervärde för Skånes invånare.