maria nyman trafikdirektör

”Den största oron är att skåningarna vant sig vid bilen”

En normal dag görs 470 000 resor med någon av Skånetrafikens 14 000 dagliga turer med buss, tåg eller serviceresor. Möt Maria Nyman trafikdirektör sedan februari i år. Hon hoppas att skåningarna inte vant sig vid bilen under pandemin.

Maria Nyman är en erfaren ledare och problemlösare som drivs av att göra saker enkelt. Hon började som trainee på Posten och har arbetat med logistik och transport i hela sitt yrkesliv.

Hon har stenkoll på processer och att så smidigt som möjligt transportera något från punkt A till B. Att lösa problem, hitta optimala flöden och göra saker enkelt brinner hon för.

Blir kreativ i krisen

Men hur leder man Skånetrafiken under en pandemi, när skåningarna uppmanas att bara resa om det är absolut nödvändigt? När det plötsligt handlar om att så få som möjligt ska resa i stället för att maximera antalet resenärer.

– Det blir tvärtom. Samtidigt blir det en uppgift som man tar på sig - nu är det detta som gäller. Det var inte så svårt att acceptera. Jag tittar mycket på hur vi kan effektivisera och göra saker smartare. När man får en sådan kris, det är då man behöver stärka samarbete och prioritera. Jag blir kreativ i det och försöker förmedla det till andra: Titta nu under varje sten!

Starkt regionalt fokus

Samtidigt är det mycket diskussion om kapacitetsökning. När är infrastrukturen utbyggd och anpassade efter de behov vi har?

– Redan innan pandemin hade vi nästan nått kapacitetstaket på exempelvis Västkustbanan mellan Malmö och Helsingborg. Där är alla tåglägen i princip upptagna, vi kör för fullt. Kapacitetsstarka tåg är egentligen det enda som kan lösa det problemet här och nu innan man bygger ut. 

Som trafikdirektör för Skånetrafiken drivs Maria Nyman särskilt av att hitta smarta, regionala lösningar. 

– För mig är ju nästan den regionala trafiken här viktigare än att det går väldigt snabbt att resa till Stockholm med snabbtåg. Det är den bilden jag vill förmedla till Trafikverket när man bestämmer hur infrastrukturen ska finansieras. Vi är ett extremt starkt pendlarområde. Det är nog viktigare för skåningen än att resa snabbt till Stockholm.  

Hållbarheten största utmaningen 

Maria Nyman största oro är att skåningarna som gått över till att köra bil under pandemin hunnit skaffa sig nya vanor. Den som köpt bil kanske inte gör sig av med den i första taget. Med nya, mer flexibla, biljetter och genom att påminna om att Skånetrafiken finns hoppas hon att Skånetrafiken fortsätter vara relevanta. Nu förbereder man för fullt inför att resandet ska komma igång igen efter pandemin.

Hållbarhetsfrågan och klimatutsläppen är den största utmaningen efter pandemin, menar Maria Nyman.

– Det är jättebra att man börjar med elbilar och liknande, men en elbil tar lika mycket plats på vägen som en bensinbil gör. Så det är fortsatt väldigt trångt i trafiken. För mig är det: Hur bygger man en hållbar stadsmiljö där det finns både ytor för att cykla, gå, kollektivtrafik men så klart också för den som väljer att ha bil? Men jag tror inte att man kan ha allting samtidigt. Det blir för trångt. 

– Jag kan nästan hisna ibland och tänka: Vad händer med vår planet? Jag gjorde själv ett test som visade att jag förbrukar mer än ett jordklot om året. Det tyckte jag var obehagligt. Jag fick mig en riktig tankeställare. Det har vi inte råd med.

Hur kommer vi att resa om fem år?

– Det jag hoppas har slagit igenom mer är ”mobility as a service”. Att man kopplar ihop olika resmöjligheter där man enkelt kan boka en resa som kan innehålla både hyrbil, en tågresa och en hyrcykel och kanske något ytterligare med ett enkelt tryck. 

Hur bidrar kollektivtrafik till bättre hälsa för fler?

– Oberoende av vart man bor så ska kollektivtrafiken finnas tillgänglig så att man kan ta sig till olika ställen i Skåne. För fritidsintressen, jobb, kulturevenemang eller komma ut i naturen till exempel. Att göra livet enklare bidrar till hälsa. De som reser kollektivt är också mer hälsosamma i och med att de rör sig lite mer än om man tar bilen.

Chefspodden finns tillgänglig att lyssna på när det passar dig och du hittar den där poddar finns.

Spotify - Lyssna på podden 
Soundcloud - Lyssna på podden 
Podcaster - Lyssna på podden 
Acast - Lyssna på podden 

Om Region Skånes chefspodd

I chefspodden pratar kommunikationsdirektör Anna Strömblad med ledande nyckelpersoner om deras bild och hur de vill utveckla Region Skåne. Du får komma lite närmare inpå människan bakom titeln och ta del av resonemangen bakom såväl stora beslut som vardagshändelser.