• Pehr Palm, vd Event in Skåne och Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i samtal under hearingen.

    På bilden syns Pehr Palm, vd Event in Skåne och Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i samtal under hearingen.

Region Skåne kraftsamlar för krisande eventbransch

Drygt 450 av landets ledande evenemangs- och mötesaktörer samlades idag när Region Skånes bolag Event in Skåne arrangerade hearing för den krisande branschen.

I panelen medverkade bland andra Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, och Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne och Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan pandemins början har eventbranschen varit en av de branscher som drabbats hårdast. Därför arrangerade Region Skånes bolag Event in Skåne idag en livesänd hearing.

– Evenemangsbranschen är i djup kris och läget är alarmerande. Föreningar och bolag står inför enorma intäktsbortfall och utmaningarna är just nu oöverskådliga. Därför är vi oerhört glada över att kunna samla branschens absoluta toppnamn till en panel där beslutsfattare och bransch möts till ett samtal om hur vi nu hittar konkreta vägar framåt, sade Pehr Palm, VD Event in Skåne, som står bakom tisdagens hearing.

I panelen satt, förutom flera tongivande personer inom eventbranschen, regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson och kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Det är viktigt att vi nu börjar öppna upp samhällets olika delar igen. Är smittan under kontroll, det vill säga låg, så måste vi kunna ta in publik på ett reglerat och säkert sätt. Om smittan blir hög måste vi snabbt kunna stänga för publik. Men idrotts- och kultursektorn måste åter kunna ta emot publik, sade Carl-Johan Sonesson.

– I grunden delar jag det som regionstyrelsens ordförande lyfter. Vi jobbar väldigt hårt på detta och vi vet hur oerhört viktigt det är för hela kultur-, nöjes- och idrottssverige. Är det något som pandemin fört med sig som är bra, så är det att så många människor förstår att vi behöver kultur och idrott. För välbefinnandet hos varje individ, men också som näring, hur viktigt det är för regional aktivitet, för ett lokalsamhälle, sade Amanda Lind.

Event in Skåne lanserade tidigare i våras tjänsten Evenemangshjälpen, där föreningar och evenemangsbolag har fått stöd i att komma igenom krisen. Över 200 skånska evenemangs- och mötesaktörer har hittills tagit del av tjänsten som bland annat omfattat kompetenshöjande insatser, digitala träffar och konkreta stödåtgärder.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter