Ronny Danielsson får Region Skånes kulturpris 2019

Ronny Danielsson, regissör från Malmö, får Region Skånes kulturpris 2019. Priset är på 100 000 kronor. Samtidigt får Wanås Konst Region Skånes kulturpalett.

Ronny Danielsson har arbetat på bland annat Malmö Opera, Malmö stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Uppsala stadsteater, Göteborgs stadsteater, Stockholms stadsteater, Dramaten, och Norrlandsoperan i Umeå.

Motivering

Det är kulturnämnden som utser vinnaren. Deras motivering säger bland annat att:

"Region Skånes kulturpris 2019 sätter ljuset på en djärv mästare i scenframställning. Han kombinerar det storslagna med det intima i scenkonst som både underhåller och utmanar.

Proffs och amatörer står ofta sida vid sida när han med osviklig känsla för nyanser gestaltar berättelser på scenen. Med ett inkluderande arbetssätt, energi och värme har han regisserat allt från stora musikaler på operahus till experimentella, normbrytande teaterföreställningar på otraditionella spelplatser."

Glad vinnare

Ronny Danielsson ser priset som ett bevis på att hans arbete är viktigt:

- Jag fick beskedet när jag väntade på bagaget på flygplatsen i Barcelona. Jag nästan dånade som kvinnliga skådespelare gjorde på teatern i gamla tider. Jag blev chockad och mycket, mycket glad!

Wanås Konst får Region Skånes kulturpalett 2019

Region Skånes kulturpalett är ett vandringspris som delas ut till en verksamhet som med framgång utvecklat kultur för, av och med barn och unga. I år går priset till Wanås Konst. Prissumman är på 100 000 kronor.

Wanås Konst får priset för att de öppnar dörrar till konsten och skapar nya kreativa världar, tillsammans med barn och unga. Förra året deltog över tio tusen barn och unga i olika pedagogiska program. Huvuddelen kommer med sin skola och arbetar praktiskt i workshoppar. Andra deltar i sommarkollon och drop in-aktiviteter.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter