Hjälp att välja utbildning som leder till jobb

I Skåne finns det brist på arbetskraft inom många områden, men också många arbetslösa. Nu startar Region Skåne en kampanj som ska hjälpa unga att göra utbildningsval som ger jobb.

Enligt Region Skånes arbetsmarknadsprognos kommer det till exempel saknas över 6 000 undersköterskor i den skånska vården år 2025, samtidigt som många unga väljer utbildningar inom områden där det råder stor arbetslöshet.

Kampanjen är ett sätt att råda bot på den dåliga matchningen på arbetsmarknaden, och också hjälpa de tusentals unga som ska börja på gymnasiet att välja. 

På webbplatsen Skånegy.se finns en topplista på de utbildningar med bäst chans till jobb:

Skanegy.se

Elinens provar olika yrken

Under kampanjen berättar fyra unga yrkesambassadörer sina historier om sina yrkesval. De är alla nya i arbetslivet och har gemensamt att de valt ett yrke där bristen på arbetskraft är stor framöver. De besöks av den kända Youtubern "Elinens", 17-åriga Elin Andersson, som provar på de fyra bristyrkena och möter ambassadörerna ute i verkligheten. 

Yrkena är sjuksköterska, mjukvaruutvecklare, plåtslagare och lärare. Filmerna där Elin testar yrken ser du på hennes Youtube-kanal.

Elinens på Youtube

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter