Robot och naturhotell prisas

På Kreativa Skåne-galan belönades allt från designat trygghetslarm till en strandpromenad i Simrishamn och en robot för barn.

På torsdagen arrangerade Region Skåne för femte året i rad Kreativa Skåne. Evenemanget handlar om att belöna ”kreativa människor som på olika sätt har bidragit till att göra Skåne lite vackrare och lite mer hållbart”.

En lång rad priser, stipendier och hedersutnämnanden delades ut.

Två delade miljöpriset

Precis som förra året blev det två vinnare som fick dela på äran att ta emot Region Skånes miljöpris och dela belöningen om 112 000 kronor, GRAM och Nyrups Naturhotell.

GRAM, som ligger i Malmö, beskriver sig som Sveriges första förpackningsfria matbutik och säljer livsmedel och hushållsprodukter i lösvikt. Nyrups Naturhotell finns i bokskogen i närheten av Höör och Skånes Djurpark och saknar el, centralvärme eller internetuppkoppling men har däremot sovyllehyddor och skogsduschar.  

Läs mer om vinnarna av miljöpriset

Arkitekturpriset till Simrishamn

Skånes arkitekturpris 2017 gick till Tullhusstranden i Simrishamn, som togs fram av Sydväst arkitektur och landskap med byggherre Simrishamns kommun.

Juryns motivering var bland annat: ”Här finns inga nya byggnader som motiverar satsningen, bara önskemålet om att ha en plats vid hamnen att stanna upp vid, att slå sig ner och känna sig välkommen och bekväm på.”

Så tänker vinnarna kring Tullhusstranden

Stipendiater inom design

Region Skånes stipendiat för etablerad designer gick till Hanne Pålsson för ”Vevios”, ett trygghetslarm i form av ett armband med högtalare, mikrofon och annan teknik. 

Region Skånes stipendiat för sistaårselev/nyutexaminerad designer gick till Elisabeth Muhrbeck, för hennes programmerbara robot Frodi som ska göra kodning till något som är greppbart och roligt att testa för både barn och vuxna.

Läs vad stipendiaterna säger om sin design

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter