-
Historiska vittnesmål från Vipeholm
Hur var det att leva ett liv inne på Vipeholm? Och hur har vår syn på människor med intellektuell funktionsnedsättning förändrats genom åren? Om detta berättar en ny historisk utställning som öppnar på Livets museum den 28 mars.
-
Vattenläcka på Sus i Lund
På morgonen den 27 mars uppstod en större vattenläcka på plan 5 i Blocket (Entrégatan 7) på Skånes universitetssjukhus i Lund. Läckan hade under dagen stor påverkan på verksamheten i byggnaden.
-
Ny frysbehandling hjälper mot nervsmärta
En ny frysbehandling på Centralsjukhuset Kristianstad gör att vissa patienter kan slippa smärta. Behandlingen går ut på att nerven fryses med hjälp av extrem kyla så att den dör. Patienter beskriver hur de fått livet åter tack vare behandlingen.
-
Riktade hälsosamtal – en viktig pusselbit för skåningarnas hälsa
Införandet av riktade hälsosamtal fortsätter i Region Skåne och varannan inbjuden invånare tackar ja till erbjudandet. Det visar en färsk rapport kring metoden. Samtidigt pekar resultaten också på stora skillnader mellan män och kvinnor.
-
Kraftigt minskad efterfrågan på nybyggda bostäder i Skåne
Lågkonjunkturen slår hårt mot skånska hushålls möjlighet att flytta in i nyproducerade bostäder. Trots att befolkningen växer och behovet av bostäder är stort, har efterfrågan på bostäder sjunkit drastiskt. Det riskerar att försämra bostadsmarknaden.
-
Region Skåne säger upp avtal med hudmottagning
Region Skåne har beslutat att häva avtalet med Skin and Laser Clinic hudmottagning i Malmö. Detta eftersom kliniken inte följt det avtal som man haft med Region Skåne.
-
Skåningar får snart vårdfakturor via digital brevlåda – halverar antalet pappersfakturor
Från och med 1 april kommer Region Skåne skicka fakturor via digitala brevlåda. En förbättrad service för invånare – och en stor miljövinst. Förra året skickades över 890 000 pappersfakturor ut och förhoppningen är att de nu ska halveras.
-
Här kan du vaccinera dig perioden 20 mars - 26 mars
Du som är 18 år eller äldre kan komma på drop-in-vaccination i MACC Peoples vaccinationsbil.
-
Snortransplantation kan lindra kronisk snuva
Låter det äckligt? Synnerligen. Är det värt det? Absolut. Så säger deltagarna i en studie vid Helsingborgs lasarett som undersökt om snortransplantationer kan lindra symptom vid kronisk varig snuva.
-
Wouter Keijzer får Region Skånes kortfilmspris 2023
Region Skånes kortfilmspris för bästa barn- och ungdomskortfilm på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö tilldelas den nederländske regissören Wouter Keijzer. Han får priset för sin film ”Outside”.
-
Så utvecklades Skåne under 2022
Återhämtningen efter pandemin gick snabbt. Sysselsättningen i Skåne gick upp på den högsta nivån på 30 år. Men nu ser många företag dystert på framtiden och bostadsbyggandet har tvärnitat.
-
SDV-avtal förlängt till lägre kostnad
Region Skåne och leverantören av SDV, Skånes digitala vårdsystem, har efter avtalsdiskussioner som inleddes under förra året nu nått en överenskommelse. Den innebär att avtalet förlängs till 2034, till en lägre kostnad än tidigare.
-
Patienter i nordost får hjälp av mobilt team
Personer med cancer har man ofta täta kontakter med sjukvården, men för den som är infektionskänslig kan sjukhusmiljön innebära risker. I nordöstra Skåne finns nu ett basonkologiskt team, som kan ge mycket grundläggande vård hemma hos patienten.
-
Vårdhunden Stina når fram på ett annat sätt
När vanliga behandlingar inte fungerar, kan en vårdhund hjälpa en patient att uttrycka tankar och känslor. Stina är vårdhund inom psykiatrin och hjälper patienterna att öppna sig på ett sätt de kanske inte gjort tidigare.
-
Åtta filmer tävlar om Region Skånes kortfilmspris under BUFF
Åtta filmer är nominerade till Region Skånes kortfilmspris under den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF. Med priset vill Region Skåne bidra till att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm.
-
Flera nya uppdrag inom nationell högspecialiserad vård till Region Skåne
Både Skånes universitetssjukhus och Psykiatri Skåne får nya uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård efter beslut av Socialstyrelsen.
-
Fler våldsutsatta kvinnor och barn upptäcks tidigt i vården
Våld i nära relation drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Tack vare ökad kunskap blir det vanligare att hälso- och sjukvården systematiskt ställer frågor kring detta stora folkhälsoproblem.
-
Region Skåne och Helsingborgs stad stärker samarbetet kring äldre och sköra
Helsingborgs lasarett, primärvården och Helsingborgs stad har det gemensamma siktet inställt på bästa möjliga omhändertagande av sköra, äldre patienter. Därför stärker man nu sitt samarbete kring patienter med många vårdkontakter ytterligare.
-
Inspirationsseminarium "Att göra affärer med Region Skåne" den 28 mars via Teams
Kan man göra affärer med Region Skåne? Ja, givetvis och gärna. Region Skåne köper varje år in varor och tjänster för över 20 miljarder kronor.
-
Tryggare patienter när sjukhus, primärvård och kommun planerar ihop
I samarbetet iHOPA följs patienten hela vägen fram till utskrivning av sjukhuset, primärvården, den kommunala omsorgen och ASIH tillsammans. Vinsterna är stora för såväl patienter och anhöriga som medarbetare.
-
Region Skåne inrättar jubileumsstiftelse vid Malmö universitet
Region Skånes regionfullmäktige beslutade på dagens möte i Kristianstad att satsa 750 000 kronor på en jubileumsstiftelse vid Malmö universitet.
-
Utveckling av utemiljöer på sjukhusområdet i Malmö nominerat till Planpriset
Arbetet med att utveckla och förbättra utemiljöerna på sjukhusområdet i Malmö nomineras till 2022 års Planpris. Ett inspirerande exempel på hur en central vårdinstitution kan expandera i ett centralt läge i staden, skriver Sveriges Arkitekters jury.
-
Ny belysning sparar energi och miljoner för Region Skåne
På Centralsjukhuset i Kristianstad har 600 lysarmaturer bytts mot energieffektiva alternativ. Redan nu sparas 500 000 kilowattimmar, motsvarande 1 miljon kronor, per år. Snart kan el motsvarande årsförbrukningen av 400 villor sparas bara på belysning
-
Region Skåne flaggar för och stödjer sjukvården i Ukraina
Idag, den 24 februari, är det ett år sedan starten av den ryska invasionen av Ukraina. Med anledning av det vajar den ukrainska flaggan utanför många av Region Skånes byggnader.
-
Morgan: ”Jag minns särskilt de tomma blickarna vid den ukrainska gränsen”
När ambulanssjuksköterskan Morgan Lundin från Tyringe fick frågan om att köra avställda ambulanser till krigets Ukraina tvekade han inte. ”Jag trodde inte att kriget skulle pågå så länge”, säger han inför årsdagen av invasionen.
-
Färre barn föds i Skåne
Under 2022 fortsatte Skånes befolkning att öka och vid årsskiftet hade Skåne totalt 1 414 324 invånare. Den stora förändringen är att antalet nyfödda barn minskar från att ha legat på en stabil nivå under många år.
-
Ny forskning ger hopp för att bekämpa HPV
Kvinnor kommer i lägre grad att insjukna i livmoderhalscancer och dess förstadier. HPV-vaccination bland unga kvinnor innebär på sikt färre cancerfall. Ny forskning ger även hopp till patienter med andra tumörformer, orsakade av HPV.
-
Kort psykoterapi effektiv behandling vid paniksyndrom
Paniksyndrom är när man får plötsliga, kroppsliga attacker och är rädd för att de ska hända igen. Thomas Nilsson, psykolog på Vuxenpsykiatrimottagning Fosievägen i Malmö, har undersökt två korta samtalsbehandlingar som visat sig fungera mycket bra.
-
Chefspodden: ”Helheten är alltid viktigare än delarna i Region Skåne”
Att lyssna mer än man pratar och se till helheten i organisationen snarare än den egna delen. Det lyfter nytillträdde regiondirektör Lars-Åke Rudin som viktiga fokus. Det kräver ledare som pratar ännu mer med varandra, både inom och utanför regionen.
-
Digital behandling hjälper skånska patienter att gå ner i vikt
Ökad livskvalitet och bättre folkhälsa. Det är målet med Region Skånes nya digitala behandlingsprogram mot övervikt, som lanseras under våren. Just nu testar ett tjugotal personer i Landskrona programmet ”Få hjälp med dina levnadsvanor – övervikt”.
-
Kristina löser forskargåtor med hopp om malariavaccin
Hon är på jakt efter ett bra vaccin mot malaria och forskar om parasiten som orsakar sjukdomen. Kristina Perssons hoppas att hennes forskning även kan leda till bättre läkemedel mot fästingparasiten Babesia.
-
Region Skåne fortsätter satsa på sommarjobb för Skånes unga
Unga i åldern 18–25 år får i sommar möjlighet att prova på hur det är att jobba i Region Skåne. Sommarjobben kommer att finnas inom bland annat hälso- och sjukvård, service, administration, regional utveckling och miljö och natur.
-
50 000 kvinnor i Skåne erbjuds kostnadsfri vaccination mot HPV
Nu kan Region Skåne vara med och utrota en hel cancerform. Med start i februari 2023 bjuds kvinnor i Skåne födda 1994 - 1999 in till kostnadsfri vaccination mot HPV (humant papillomvirus).
-
Etikpodden: Informerat samtycke i vården och forskningen
Etikpodden om informerat samtycke i vård och forskning när patienten av någon anledning har nedsatt beslutsförmåga. Lagen säger att patienten måste informeras om och säga ja till det hon är med om. Det låter enkelt men det finns svåra gråzoner.
-
Region Skåne leder EU-projekt om förebyggande hälsoinsatser
Att satsa på förebyggande hälsoinsatser ger stora vinster för individen. Men det lönar sig också samhällsekonomiskt. Därför leder Region Skåne nu ett stort europiskt forskningsprojekt som ska främja satsningar på hälsofrämjande arbete.
-
Ingen pandemieffekt på skåningarnas hälsa – men flera negativa trender oroar
Skåningarnas hälsa har i stort sett inte påverkats av pandemin. Det visar Region Skånes nya folkhälsorapport. Men det finns också negativa trender oroar: ökande psykisk ohälsa bland unga kvinnor och fler som lider av fetma.
-
Region Skånes psykiatriambulans i nordvästra Skåne permanentas
Den psykiatriambulans som rullat i nordvästra Skåne på försök sedan i höstas permanentas. Det innebär att patienter i nordvästra Skåne som kontaktar 112 med akut psykisk ohälsa kan få möta en psykiatri- och en ambulanssjuksköterska redan i hemmet.
-
Lugn och ro för stressade hjärtan
Sedan några månader erbjuds hjärt- och diabetespatienter på Hässleholms sjukhus mindfulness som gruppbehandling. Stabilare blodsocker och ökat välbefinnande är exempel på goda effekter efter kursen.
-
Fler hembesök från BVC ger tryggare föräldrar
I programmet Växa tryggt får en del nyblivna föräldrar extra hembesök av medarbetare i barnhälsovård, barnmorskemottagning och socialtjänst. Förutsättningarna för barnets hälsa förbättras och tillgängligheten till vården ökar.
-
Pers ”vana” räddar liv – har gett blod 130 gånger
Per började ge blod för ett par generationer sen. Han har gett blod 130 gånger sedan 1980. Det har blivit en livsviktig vana. Nu känner han sig som hemma på Blodcentralen.
-
Många stannar kvar i Region Skåne efter stöttning med svensk legitimation
Region Skåne arbetar för att underlätta för sjukvårdpersonal som utbildats utomlands att få svensk yrkeslegitimation. Hittills har närmare 60 sjuksköterskor, barnmorskor och läkare fått det. Nästan alla arbetar idag på olika arbetsplatser i Skåne.
-
Regionstyrelsen fördelade pengar till cancervården och godkände ny regiondirektör
På sitt möte idag beslutade regionstyrelsen att Lars-Åke Rudin blir ny regiondirektör.
-
Region Skåne och Kristianstads kommun planerar vårdavdelning tillsammans
Region Skåne och Kristianstads kommun planerar för att gemensamt starta en korttidsavdelning på centralsjukhuset Kristianstad. Detta kommer att bli ett komplement till rehabilitering på kommunens korttidsboende för den som har stora medicinska behov.
-
Rekommendationer för covid-19-vaccin
Från och med 1 mars gäller nya rekommendationer för vaccination mot covid-19. För personer i åldern 50-64 år rekommenderar Folkhälsomyndigheten en påfyllnadsdos inför höst/vintersäsongen 2023-2024.
-
Digital cancerrehabilitering ger nya möjligheter
Ängelholms sjukhus har öppnat Sveriges första helt digitala team inom cancerrehabilitering. Teamet, som går under namnet Cancerrehabilitering Skåne online, tar emot patienter från hela Skåne och gör cancerrehabilitering mer tillgänglig.
-
Lars-Åke Rudin föreslås bli ny regiondirektör i Region Skåne
Lars-Åke Rudin föreslås som ny regiondirektör i Region Skåne. Beslut tas i regionstyrelsen den 9 februari. Lars-Åke Rudin är idag tillförordnad regiondirektör.
-
Animerade filmer förenklar återhämtning efter operation
Efter en operation är det viktigt att träna regelbundet för att få tillbaka rörlighet och styrka. Med hjälp av en kroppsstrumpa och ny teknik och har Region Skåne nu tagit fram animerade filmer som visar övningar för den som opererat knä eller axel.
-
Sydsvenskt kultursamarbete får statligt stöd
Under flera år har Sydsveriges regioner utvecklat ett framgångsrikt samarbete inom bland annat filmkultur, dans och hemslöjd. Samarbetet kommer framöver att delfinansieras med statsbidrag.
-
Metabol ohälsa bidragande faktor för fetmarelaterad cancer
Under upp till 40 år har nära 800 000 personer från Sverige, Norge och Österrike följts utifrån hur deras BMI och metabola hälsa påverkar risk för fetmarelaterade cancersjukdomar. Studien visar att metabol ohälsa avsevärt ökar risken för viss cancer.
-
Ny operationssal testas i Malmö
I nya vårdbyggnaden i Malmö kommer sammanlagt 23 nya operationssalar att byggas. Redan nu är en av salarna helt klar och driftsatt. De som ska arbeta där kan redan nu testa sina nya lokaler innan patienter börjar tas emot nästa år.
-
Bokslutsrapport för Region Skåne 2022
Region Skånes preliminära bokslut för 2022 visar ett resultat på 2 897 miljoner kronor. Det positiva resultatet är ett nödvändigt tillskott inför kommande år med en kärvare ekonomisk prognos.
-
Nya kliv för att behandla fler barn med cancer
Allt fler framsteg görs för att ge barn med cancer en säkrare diagnos. David Gisselsson Nord, Medicinsk service, forskar vidare med hjälp av bland annat medel från Barncancerfonden.
-
Region Skåne fortsätter att minska sin elförbrukning
Region Skåne använder allt mindre el. Under 2022 har energianvändningen totalt minskat med fem procent, varav elanvändningen med dryga tre procent. Och den positiva utvecklingen håller i sig.
-
Allt att vinna på självsedering
Istället för att bli sövd på vanligt vis, kan patienter på gynmottagning på Centralsjukhuset Kristianstad ge sig själv avslappnande läkemedel genom att trycka på en knapp. Med så kallad självsedering får patienten precis lagom med sömnmedel.
-
Påfyllnadsdos för vissa grupper i vår
Från den 1 mars gäller nya rekommendationer för påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19 för den som tillhör en riskgrupp eller är äldre. Vaccination mot covid-19 kommer även fortsatt att vara gratis i Skåne.
-
Stor ökning av gonorré i Skåne under förra året
Under 2022 ökade antalet personer som diagnostiserades med gonorré kraftigt och uppgick till 531 fall. Det är en ökning med 76 procent jämfört med året innan. Till skillnad från tidigare är det flera som smittats via heterosexuella kontakter.
-
Smittspridningen mattas av i Skåne – planerad vård drar igång
De senaste veckorna syns en minskad smittspridning av både covid-19, influensa och RS-virus i samhället. Tack vare detta har också belastningen i sjukvården i Region Skåne minskat.
-
Vård i hemmet skapar trygghet för patienter i Landskrona
Idag invigs Skånes första mobila närsjukvårdsteam, i Landskrona. Att få vård i hemmet genom en sammanhållen vårdform innebär en trygghet för patienterna. Förhoppningen är också att på sikt frigöra vårdplatser på sjukhusen.
-
Region Skånes kulturbudget – nästan 100 verksamheter får stöd
Kulturnämndens insatser under 2023 utgår från Region Skånes gemensamma mål om framtidstro och livskvalitet i fokus. Idag beslutade nämnden om verksamhetsplan och budget. I år får nästan 100 aktörer verksamhetsstöd.
-
Region Skåne söker stödpersoner för viktiga och uppskattade besök
För den som tvångsvårdas eller får rättspsykiatrisk vård är besök från en stödperson väldigt viktigt. Det kan vara det enda besök man får under veckan och det ger möjlighet att prata om annat än sin vård.
-
Vårdenhet i Ängelholm först ut att bli personaldriven
Från och med årsskiftet är enheten för kognitiv medicin i Ängelholm personaldriven. Detta enligt beslut i regionfullmäktige den 14 juni 2022. Enheten placeras organisatoriskt under regionstyrelsen och är fortsatt en del av Region Skåne.
-
Anna Pettersson blir ny utvecklingsdirektör i Region Skåne
Anna Pettersson blir ny utvecklingsdirektör i Region Skåne. Hon tillträder sin nya tjänst i juni 2023.
-
Nu ska vi få mer svenskodlat växtprotein på tallriken
Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en attraktiv plats för nya samarbeten och satsningar kring växtproteiner. Skånebönan heter handlingsplanen som ska bidra till fler proteingrödor.
-
Säsongsinfluensan fortsätter påverka Skånes sjukhus
Söktrycket till sjukhusen i Skåne ligger på fortsatt hög nivå genom julledigheten. Den pågående spridningen av olika luftvägsvirus fortsätter att påverka situationen för både vårdsökande och för vårdpersonal.
-
Börja året med en god gärning – ge blod
Har du något nyårslöfte? Alexander har aldrig ångrat att han blev blodgivare. Att ge blod är ett livsviktigt nyårslöfte. För Alexander blev det tydligt att blod räddar liv när han själv blev patient.
-
Långa väntetider när många söker vård samtidigt
Många söker just nu vård på de skånska sjukhusen. Det innebär framförallt högt tryck på akutmottagningarna där väntetiderna kan bli långa. Många gånger får man snabbare och bättre hjälp om man i stället vänder sig till vårdcentralen eller 1177.
-
Så förändras högkostnadsskydd och patientavgifter 2023
Från och med 1 januari 2023 kommer högkostnadsskydd och vissa patientavgifter att förändras i Region Skåne. Detta efter beslut i regionfullmäktige .
-
Digital behandling av psykisk ohälsa ökar tillgängligheten
Utbudet av behandlingar av psykisk ohälsa breddas nu i Skåne genom stöd och behandling via 1177. Det handlar om införandet av behandlarledd internetförmedlad KBT (IKBT) som erbjuder digital behandling som kan kombineras med fysiska möten.
-
Spridning av luftvägsvirus fortsätter i Skåne
Flera luftvägsvirus fortsätter att sprida sig i snabb takt. När både patienter och personal i vården är sjuka samtidigt blir läget för hälso- och sjukvården ansträngt. Därför är det viktigt att alla är med och bidrar till att minska smittspridningen.
-
Region Skåne satsar 1,5 miljoner kronor på kulturprojekt
Åtta olika kulturprojekt som ska utveckla nya berättelser och berättarformer för barn och unga får 1,5 miljoner kronor av Region Skåne.
-
Regionfullmäktige beslutade om 2023 års verksamhetsplan och budget
På regionfullmäktige i Kristianstad klubbades, 13 december, 2022, verksamhetsplan och budget för Region Skåne 2023 med plan för 2024-2025.
-
Ny app frigör tid i vården
I Region Skåne pågår ett projekt där tusentals arbetstimmar sparas, patientsäkerheten höjs och personalen får ett beslutsstöd. Allt tack vare en app i mobiltelefonen.
-
Tre sjukvårdsförvaltningar blir åtta i ny förvaltningsorganisation
Region Skåne får en ny förvaltningsstruktur nästa år. Dagens tre sjukvårdsförvaltningar, Skånes sjukhus nordost, Skånes sjukhus nordväst och Skånes universitetssjukvård, blir istället åtta sjukhusförvaltningar.
-
Region Skåne ordförande i Greater Copenhagen 2023
Vid årsskiftet tar Region Skåne för tredje gången över ordförandeskapet i Greater Copenhagen. Regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), blir åter igen ordförande i samarbetet.
-
Kulturnämnden ger medel till konstnärliga residens på Eslövs bibliotek
Region Skånes kulturnämnd beviljar Eslövs bibliotek 525 000 kronor för att bjuda in konstnärer till residens. Syftet är att skapa möjligheter för långsiktiga relationer mellan konstnärer, biblioteket, invånare och kulturlivets aktörer.
-
Skånskt nätverk jobbar för ökad kunskap om överskuldsättning och psykisk ohälsa
Att ha stora skulder är förknippat med känslor som skam och hopplöshet och det är även en riskfaktor för suicid. Därför har psykiatrin i Skåne tagit initiativ till ett nätverk för aktörer som möter överskuldsatta.
-
Regionala författare får stöd genom Skrivyta Syd
Det konstnärliga utvecklingsprogrammet Skrivyta Syd drivs av sex sydsvenska regioner. Till andra upplagan av programmet kommer Skånes representant Anders E Larsson tillsammans med fem andra personer få chansens att utveckla sitt författarskap.