
Arbetsmarknad
Skåne har lägst sysselsättningsgrad i Sverige och arbetslösheten bland ungdomar och utrikesfödda är hög. En hög arbetslöshet påverkar förutom individen även samhället genom minskade skatteintäkter.
Statistik – Hur har det gått i Skåne? – Arbetsmarknad (utveckling.skane.se)
Bra kollektivtrafik viktig för arbetsmarknaden
För att underlätta matchningen på arbetsmarknaden arbetar Region Skåne för att Skåne ska bli en sammanhållen geografisk arbetsmarknadsregion i stället för flera små. Det betyder att det ska bli enklare att ta ett jobb, eller hitta personal, i hela Skåne.
För att detta ska vara möjligt planerar vi för en stärkt skånsk infrastruktur och vi förbättrar hela tiden kollektivtrafiken.
Insatser för unga på arbetsmarknaden
Region Skåne stödjer och samarbetar med ett flertal aktörer från grundskolan till högskole- och universitetsnivå för att utveckla entreprenörskap och för att skola, arbetsliv och utbildningssystem ska samverka.
Kompetenssamverkan Skåne
För att lyckas med regional kompetensförsörjning krävs samverkan med Skånska nyckelaktörer som kommuner, näringsliv och statliga myndigheter.
Region Skåne har fått i uppdrag av regeringen att upprätta en regional kompetenssamverkansplattform med syftet är att skapa ett brett engagemang, kunskap och ägandeskap i frågan. I uppdraget ingår även att göra analyser och prognoser över den skånska arbetsmarknaden.