• Två personer kikar över kanten på brant stenklippa

    Vandring på Söderåsen. Foto: Sven Persson

  • Lättläst text Dölj Lättläst
  • Skriv ut

Skåneleden och strövområden

Region Skåne är huvudman för och utvecklar den 130 mil långa Skåneleden. Vi arbetar för att göra skånska natur- och strövområden attraktiva och välbesökta.

Leden erbjuder milslånga vandringar med övernattning i naturen men också mindre ansträngande dagsetapper.

Vi arbetar för att leden ska erbjuda service och upplevelser för alla. Med Skånetrafiken gör vi leden tillgänglig från hela Skåne.

Region Skåne har huvudansvaret för Skåneleden medan Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för förvaltning av leden och totalt 32 kommuner, varav tre ligger i ett annat län, ansvarar för all skötsel.

19 strövområden genom Stiftelsen Skånska Landskap

Region Skåne har gett Stiftelsen Skånska Landskap uppdraget att förvalta och sköta 19 skånska strövområden, som till exempel Fulltofta, Klåveröd och Snogeholm. Strövområdena bjuder på 40 mil leder för att vandra, cykla mountainbike och rida.

Stiftelsen Skånska Landskaps uppdrag är att inspirera alla skåningar att ge sig ut i naturen. Flera områden är tillgängliga även för personer med rörelsehinder. 

Stiftelsen bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer samt att främja friluftslivet. Sedan 2010 är stiftelsen en självständig organisation men med ekonomiskt stöd från Region Skåne.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.