En kvinna och ett barn går nerför en trappliknande stig ute i skogen.
  • Lättläst text Dölj Lättläst

Skåneleden och strövområden

Region Skåne är huvudman för och utvecklar den 130 mil långa vandringsleden Skåneleden. Vi arbetar för att göra skånska natur- och strövområden attraktiva och välbesökta. Syftet är att fler ska röra på sig i naturen för förbättrad hälsa och att leden ska erbjuda service och upplevelser för alla.

Leden erbjuder milslånga vandringar med övernattning i naturen i något av de många vindskydden men också mindre ansträngande dagsetapper nära bed & breakfast's, caféer och gårdsbutiker. Många av etapperna är nåbara med buss och tåg genom Skånetrafiken. 

Region Skåne har huvudansvaret för Skåneleden medan Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för förvaltning av leden och totalt 32 kommuner, varav tre ligger i ett annat län, ansvarar för all skötsel. Skåneleden existerar tack vare de tusentals markägare som medger Skåneledens dragning.

På Skåneledens webbplats finns mer information och inspiration till vandringar i den skånska naturen.

19 strövområden genom Stiftelsen Skånska Landskap

Region Skåne har gett Stiftelsen Skånska Landskap uppdraget att förvalta och sköta 19 skånska strövområden spridda över hela Skåne, som till exempel Fulltofta, Klåveröd och Snogeholm. Strövområdena bjuder på 40 mil leder för att vandra, cykla mountainbike och rida.

Stiftelsen Skånska Landskaps uppdrag är att inspirera alla skåningar att ge sig ut i naturen. Flera områden är tillgängliga även för personer med rörelsehinder. 

Stiftelsen bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer samt att främja friluftslivet. Sedan 2010 är stiftelsen en självständig organisation men med ekonomiskt stöd från Region Skåne.

På Stiftelsen Skånska Landskap webbplats finns mer information om friluftsutbudet i strövområdena och tips på aktiviteter som erbjuds.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Observera att webbredaktionen inte kan svara på frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.