Gå till sidans innehåll
Publicerad: 3 november 2023

Sjukvårdsministern: ”Precisionsmedicin nödvändig för cancervårdens utveckling”

Statsminister Ulf Kristersson (m) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (kd) besökte nyligen samverkansprojektet Genomic Medicine Sweden (GMS) där Region Skåne utgör en aktiv del och är värdregion. Sjukvårdsministern framhöll precisionsmedicin som en förutsättning för utvecklingen av cancersjukvården i Sverige.

Flera personer står och lyssnar på en man som pratar.

David Gisselsson Nord, professor och överläkare vid Klinisk patologi samt ansvarig för arbetet med GMS barncancer, berättar om arbetet inom barncancer för sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (kd) och statsminister Ulf Kristersson (m).

- Genom GMS har sedan 2021 över 500 barn med cancer genomgått helgenomsekvensering. Detta har i flera fall lett till modifierade behandlingar. Vissa barn har genom den nya behandlingen räddats från en snabb och säker död, säger David Gisselsson Nord, professor och överläkare vid Klinisk patologi samt ansvarig för arbetet med GMS barncancer.

Under besöket betonades även att tekniken med breda genanalyser nu implementeras inom rutinsjukvården även för vuxna cancerpatienter. Det skapar förutsättningar för förfinade diagnoser och behandlingsval.

Viktigt för utvecklingen av cancersjukvården

– Vi har utvecklat breda genpaneler med hundratals gener för både blodcancer och solida tumörer. Dessa paneler används nu i rutinsjukvården och vi ser att behovet kommer fortsätta öka i takt med ökad kunskap och nya behandlingsmöjligheter med målinriktade läkemedel och immunterapi, säger Anders Edsjö, överläkare vid Klinisk patologi och vice föreståndare för GMS.

Under besöket framhöll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson viken av att precisionsmedicin blir tillgänglig för allt fler cancerpatienter:

- Det man gör på GMS är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla cancersjukvården på ett gott sätt och det är också en del av vårt arbete med att uppdatera den nationella cancerstrategin.

 

Senast uppdaterad: 3 november 2023