Prostatacancertestning – “Lätt att förstå fördelarna”
För Kristianstadbon Jesper Larsson, 50 år, var beslutet enkelt. Trots en avsky för nålar ville han absolut testa sig för prostatacancer. Men många män väljer att avstå, eller att inte ta ställning alls.

– Fördelarna med att testa sig är lätta att förstå. Du kan hitta en prostatacancer i tidigt skede, bota den och minska risken att dö. Det är lite svårare att förstå nackdelarna, säger Anna-Karin Börjedal, sjuksköterska och koordinator på Prostatacancercentrum Skåne.
Den viktigaste nackdelen med ett PSA-test, det första steget för att upptäcka prostatacancer, är att det kan visa en liten cancer som kanske aldrig kommer ge några besvär eller behöva behandlas. Mannen blir cancerpatient utan att egentligen behöva vård, men kan behöva gå på återkommande kontroller och även ta vävnadsprover.
– Rent psykiskt kan det vara svårt att veta att man har en cancer, utan att göra något åt den på väldigt lång tid, eller aldrig. Det kan vara svårt att hantera mentalt, säger Anna-Karin Börjedal.
Sedan år 2021 har drygt 40 000 skånska män i åldrarna 50 samt 56 år fått hem ett erbjudande om regelbunden prostatacancertestning. Lite mer än 34 procent har valt att tacka ja till erbjudandet.
Jesper Larsson bestämde sig långt innan brevet damp ner i brevlådan.
– Det drabbar för många för att man ska kunna sticka huvudet i sanden. Jag är en ambassadör för testning, och vill gärna få fler män att göra det. Ju tidigare du kan upptäcka det, desto större är chansen att du kommer helskinnad ur det, resonerar han.
Processen för testning beskriver han som snabb och smidig.
– Det var inget krångel överhuvudtaget, från att jag lyfte luren till att jag fick svaret. Det är så lite som krävs för att vara på den säkra sidan, eller för att få ett besked i tid.
Var du orolig för svaret?
– Det är klart att när man väl har bestämt sig för att testa sig så finns risken att man får ett tråkigt besked. Men jag har faktiskt inte skänkt det en tanke under de dagarna jag väntade. Hade jag haft bekymmer, ont eller problem med att kissa, så hade det kanske varit annorlunda.
Till Prostatacancercentrum Skåne ringer ett 30-tal män i veckan som vill veta mer om provtagningen eller som behöver hjälp att sortera i tankarna. Det är till Anna-Karin Börjedal de kommer.
– En del vill att jag ska svara på hur de ska göra, men det är inte min uppgift. Jag kan hjälpa till genom att beskriva för- och nackdelarna, och förklara mer. Jag kan lyssna och ge vägledning. Min upplevelse är att de allra flesta känner att de kan fatta ett beslut efter vårt samtal.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 20 november 2023