Gå till sidans innehåll
Publicerad: 18 september 2023

Dubbla tågstopp på gång – planera din resa i tid

Under hösten väntas två stora tågstopp i Skåne. Den 22 september stoppas all tågtrafik mellan Malmö och Lund och den 25 september stängs Ängelholm-Helsingborg. När de arbeten som ska göras under tågstoppen är klara, kommer det att bli lättare att tågpendla i Skåne.

En man springer till tåget på Malmö C

De två stoppen är de sista innan både fyrspåret mellan Malmö och Lund och dubbelspåret mellan Helsingborg och Ängelholm är klara. Mellan Malmö och Lund pågår stoppet från den 22 september till och med den 1 oktober. Dock kommer Hjärup och Åkarp att trafikeras först den 8 oktober eftersom en del saker ska färdigställas. 

Mellan Helsingborg och Ängelholm är det stopp mellan den 25 september och 3 december.

Var ute i god tid 

Skånetrafiken kommer att sätta in ersättningsbussar på sträckorna, men de kommer inte att fullt ut kunna ersätta tågtrafiken. Den reguljära busstrafiken kommer att köra som vanligt, men kan bli försenad på grund av att det kommer att vara många extra fordon på vägarna under tiden tågstoppet varar. Tänk alltså på att vara ute i mycket god tid när du reser och res bara om du måste. 

– De nya spåren ska kopplas in mellan Arlöv och Högevall i Lund. Efter det ska man omedelbart starta rivningen av de tillfälliga spåren som vi kört på nu. Sen återstår en del återställningsarbete och i oktober börjar vi köra hela sträckan på de nya spåren, säger Mats Ohlsson, tf Pågatågenchef och den som har näsan i hela planeringsarbetet.

Fler resmöjligheter 

– Mellan Helsingborg och Ängelholm ska också de nya spåren kopplas in. Sen ska man sätta upp bullerplank på en hel del sträckor. I december är det klart att använda.   

Den 9 december avslutas Pågatågens 40-årsfirande och de nya spåren invigs. Den 10 december startar den nya tidtabellen, säger Mats Ohlsson. 

När allt är klart blir det en ny tidtabell och fler resmöjligheter i Skåne.   

– Helsingborg-Ängelholm får kortare restid. Sträckan blir också mindre känslig för störningar, eller robustare som vi säger på järnvägsspråk. Ska man prata i bildspråk så kan man säga att vi i princip går från en grusväg med några mötesplatser till dubbelfilig motorväg. 

Burlöv ny knutpunkt

För fyrspåret gäller att man åter kan resa mellan alla stationerna. Idag kan du till exempel inte resa från Åkarp till Hjärup. Burlöv kommer bli en ny centralstation med tät pågatågstrafik och Öresundstågen kommer också att stanna i Burlöv. Syftet är att de som bor i och omkring Lomma och Staffanstorp ska slippa ta sig till Lund eller Malmö för att resa med Öresundståg.  

Vad är ditt råd till den som tänker resa under de dubbla stoppen vecka 39?  

– Mitt råd är att jobba hemma om du kan! Så får de som verkligen ska resa plats, för det kommer vara mycket besvärligt att resa under denna vecka. Vi har gjort vad vi kunnat för att det ska bli så bra som möjligt, säger Mats Ohlsson. 

Fakta – förbättringar i tågtrafiken 

  • Sommaren 2024 beräknas regionbusstrafiken kunna köra till Burlöv centralstation från Staffanstorp och Lomma. 
  • Åkarp och Hjärup får dubbelt antal stopp med Pågatågen och går från halvtimmestrafik till kvartstrafik. 
  • En helt ny station öppnas vid Klostergården i Lund. Där kommer Pågatågen stanna var femtonde minut.  
  • Söderåsbanan som idag går via Lommabanan kommer istället att köra via Lund ner till Malmö. På så sätt får kommunerna snabbare access till Malmö och Lund.
  • Lommabanan får halvtimmestrafik och kopplas till Malmöringen. Det blir dessutom ytterligare insatståg från Helsingborg till Danmark. 

Senast uppdaterad: 18 september 2023