Publicerad: 14 april 2025

Region Skåne krokar arm med Lunds kommun mot ätstörningar

Allt fler unga söker hjälp för ätstörningar. Därför krokar nu barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne arm med Lunds kommun för att fler ska kunna hjälpa unga med ätstörning tidigare. Tillsammans har man tagit fram ett nytt informationsmaterial som ska ge vårdnadshavare, skolpersonal och idrottsledare bättre förutsättningar att tidigt hjälpa unga med ätstörningar.

Unga tjejer och killar som sitter och tittar ner i sina mobiler.

Anorexi är en livsfarlig sjukdom och ju tidigare en ätstörning upptäcks och behandlas desto enklare och snabbare går behandlingen. Genom tidigare upptäckt kan många unga få den hjälp man behöver redan via Bup:s första linje, och slippa långa behandlingar där man kan behöva läggas in.

Informationsblad till vårdnadshavare och personal

Det nya materialet heter Beating Eating Disorder (bEAT) och omfattar informationsblad riktade till vårdnadshavare, skolpersonal, skolsköterskor/skolläkare och idrottsledare. Här samlas information om hur ätstörningar kan förebyggas, tidiga tecken och vilka insatser som rekommenderas. Dessutom har en handlingsplan tagits fram som innehåller en struktur för vem som gör vad och om när och hur Bup kan vara till hjälp och ska kontaktas. 

– Vi vill hjälpa fler att vara observanta på tidiga tecken på ätstörning, och visa en enkel väg till hjälp. Även om skolan är en viktig del i det här arbetet så kan nu fler viktiga vuxna få stöd i hur man kan stötta och hjälpa unga med begynnande ätstörning, säger Sarah Edvardsson, projektledare för bEAT i Region Skåne.  

Materialet kommer även att spridas till idrottsföreningar i Lund genom Paraply-organisation för idrottsföreningar i Lund (PIL).   

– Idag påverkas barn och ungdomar mycket av de kroppsideal som visas upp i butiker, sociala medier och många TV-program. Då blir det extra viktigt för oss i idrottsvärlden att visa hur viktigt det är med balans i träningen så att vår miljö inte blir destruktiv. Att coacha barn med glädje i deras idrottsliv. Det här samarbetet ser vi som en möjlighet till att få bra verktyg att kunna agera tidigt om vi misstänker att något är fel, menar Marianne Lager, ordförande i PIL.   

Projekt inom Lunds kommun 

Projektet genomförs nu inom Lunds kommun, men om resultatet av projektet utfaller väl hoppas man inom Bup att man på sikt ska kunna erbjuda fler kommuner i Skåne möjligheten att arbeta med bEAT-materialet som stöd. Redan nu finns delar av materialet tillgängligt på Bup-online.  

–  Vi är oroade över utvecklingen att fler barn och unga söker vård för ätstörningar. Initiativ som bEAT är viktiga för att höja medvetenheten och kunskapen, och på så sätt bidra till fler tidiga insatser - något som är viktigt för att öka chanserna för snabb återhämtning och kortare sjukdomstid. Vi tror också starkt på tydligare samverkan mellan elevhälsa och vården, och oss som civil aktör, menar Felicia Lindelöw, verksamhetsledare Frisk & Fri Skåne. 

 

Senast uppdaterad: 14 april 2025