Region Skåne

Publicerad: 4 september 2024

Stort anslag till metod som ska hitta fler personer med risk för hjärtinfarkt och stroke

Forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet utvecklar en metod för att tidigare upptäcka vem som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Projektet tilldelades i våras tre miljoner kronor av life science-programmet Swelife.

Isabel Goncalves, överläkare, iklädd vita vårdkläder, står i labbmiljö

Isabel Goncalves, överläkare inom hjärtmedicin på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, leder en studie som syftar till att hitta fler personer i riskzonen att få stroke.  

Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är åderförkalkning, också kallat åderförkalkningsplack, som brister. Det gör att en blodpropp bildas och kärlet täpps till.  
 
Isabel Goncalves, överläkare inom hjärtmedicin på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, driver ett forskningsprojekt tillsammans med forskare vid Lunds tekniska högskola (LTH), för att tidigt hitta personer i risk för hjärtinfarkt och stroke.  

Ska visa plackets sammansättning

Tillsammans utvecklar forskarna en metod för att med ultraljud kunna undersöka plackets sammansättning.  
 
– Dagens ultraljud kan bara visa storleken på placket, inte hur ”farligt” eller ”ofarligt” det är. Eftersom vi inte helt säkert vet vem som är i riskzonen, opererar vi vissa patienter i onödan och underbehandlar andra, säger Isabel Goncalves.  

Kan användas i många miljöer

I våras tilldelades forskningsprojektet tre miljoner kronor av life science-programmet Swelife, som sponsras av innovationsmyndigheten Vinnova.   
 
– Förhoppningen är att vi på sikt har en metod som uppfyller alla krav och regelverk. Ultraljud är förhållandevis billigt, bärbart och innebär inget ingrepp i patienten. Därför skulle metoden kunna användas i många olika miljöer och kanske även i primärvården för att screena patienter – innan de blivit allvarligt sjuka, menar Isabel Goncalves.  
 
Läs mer om forskningen: Miljoner till metod som ska hitta fler personer med risk för hjärtinfarkt och stroke (vard.skane.se)

Senast uppdaterad: 4 september 2024