Region Skåne

Publicerad: 1 oktober 2024

Skåne utvecklar framtidens sjukvård tillsammans med sex andra regioner

Nya möjligheter att förebygga och bota sjukdomar, ställer sjukvården inför nya utmaningar. Därför tar landets sju universitetssjukvårdsregioner nu fram en gemensam färdplan för att främja precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård.

porträttbild på Jörgen Wenner

–  Med det här samarbetet vill vi ge invånare i hela landet samma möjlighet att ta del av de fantastiska framsteg som forskningen inom det här området ger, säger Jörgen Wenner, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne som är en av de sju regionerna.

Snabb utveckling

Den snabba utvecklingen inom olika forsknings- och teknologiområden har gjort att precisionsmedicin har gjort stora framsteg senaste åren.

– Målet är att hälso- och sjukvården i Sverige ska ges förutsättningar att ta vara på den otroliga utveckling som skett det senaste decenniet med nya teknologier, diagnosmetoder och läkemedelsbehandlingar, och därmed erbjuda våra invånare och patienter bästa möjliga stöd för en god hälsa, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län och ordförande i utvecklingsinitiativets styrgrupp.

Skapa förutsättningar för att tillvarata ny teknologi

Precisionsmedicin handlar om bland annat molekylärbiologi, storskalig genetisk sekvensering och användning av nya avancerade terapier samtidigt som man nyttjar hälsodata inom vården. Syftet med de sju regionernas samarbete är att skapa förutsättningar för att bättre tillvara dessa nya teknologier och hitta gemensamma förhållningssätt i arbetet med dem.

Arbetet sker i olika delar. Ett första steg är att ta fram en nulägesbeskrivning för precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård.  Nästa steg blir att formulera ett realistiskt mål och därefter ta fram en färdplan med konkreta åtgärder.

– Det finns många bra satsningar på precisionsmedicin och goda arbeten som initierats runt om i landet de senaste åren. Nu är det viktigt att hälso- och sjukvården kommer på banan och tar ett större ägandeskap över den utveckling som sker. Det är vi eniga om i de sju universitetssjukvårdsregionerna och det är det som gör detta initiativ till unikt, säger Jonas Claesson.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2024