Gå till sidans innehåll
Publicerad: 31 januari 2024

Matsvinnet fortsätter att minska i Region Skåne

Det slängs allt mindre mat i Region Skåne, det visar den regionala matsvinnsmätning som genomfördes i höstas. På tre år har matsvinnet minskat med sex procentenheter, vilket motsvarar 130 kilo mat i veckan. En stor anledning till att mindre mat slängs är att allt fler vårdavdelningar fått det nya måltidskonceptet.

Närbild på en vit tallrik med köttbullar, potatismos och lingonsylt

När de regionala mätningarna i Region Skåne inleddes 2020 låg det totala matsvinnet på 32,7 procent. Därefter har svinnet legat runt 30 procent. Fram till i höstas, då mängden matsvinn landade på 26,7 procent. En minskning på sex procentenheter jämfört med år 2020. 

– Det är en riktigt fin minskning och ett kvitto på hur en ökad medvetenhet i de här frågorna kan göra skillnad. Även om mycket arbete återstår så hjälper det oss på vägen mot vårt mål att halvera matsvinnet till år 2030, säger Erika Norberg, måltidsutvecklare och ansvarig för de regionala matsvinnsmätningarna. 

Måltidskonceptet fortsätter att minska svinnet 

En starkt bidragande orsak till minskningen är att det nya måltidskonceptet införts på allt fler orter under 2023. Måltidskonceptet innebär att det finns en meny med ett antal rätter som alltid är tillgängliga på vårdavdelningen. Då maten i det nya konceptet förvaras i kyl och värms på när det passar patienten blir överbeställningarna färre och mindre mat värms upp i onödan.   

– Vi vet att måltidskonceptet gör skillnad för matsvinnet. Det är glädjande att se att siffrorna förbättrats när vi har infört vårt nya måltidskoncept. När alla Region Skånes vårdavdelningar har konceptet år 2025 kan vi förvänta oss ett ännu bättre resultat, säger Erika Norberg. 

Bra för miljö och ekonomi

Avdelningarna med det nya måltidskonceptet uppmätte ett svinn på endast 18,4 procent. 

– Inom vården är det omöjligt att undvika matsvinn helt. Men med de insatser vi gjort hittills är det mycket mat varje vecka som slipper hamna i soporna. Det är bra för miljön och för vår ekonomi. Det är pengar som kan göra bättre nytta på annat håll, säger Erika Norberg. 

Kraftig minskning av matsvinn på Skånes universitetssjukhus 

Bland de avdelningar som ännu inte har det nya måltidskonceptet sticker Skånes universitetssjukhus, Sus, ut i höstens mätning. Sus minskade sitt svinn med hela 9,8 procentenheter sedan förra mätningen. 

– Det är inte en enskild faktor som ligger bakom det goda resultatet utan en kombination av flera. Sus minskning visar att det går att göra stor skillnad om man tillsammans arbetar effektivt med åtgärder – varje dag. Varje portion räknas, säger Erika Norberg.  

Fakta Region Skånes matsvinnsmätning

  • Region Skåne har regelbundet genomfört matsvinnsmätningar sedan år 2020. Hösten 2023 genomfördes mätningen under en femdagarsperiod, då all överbliven mat vid lunch och middag registrerades på de 158 deltagande vårdavdelningarna.
  • Avdelningarna slängde sammanlagt 2 174 kilo mat. Det kan jämföras med de 2 300 kilo som slängdes vid mätningen år 2020 då 101 avdelningar deltog. 28 av avdelningarna har infört det nya målkonceptet.  

Senast uppdaterad: 31 januari 2024