Byggstart för framtidens ortopedi i Hässleholm
Satsningen på framtidens ortopedi i Hässleholm, Forth, kommer att leda till kortare väntetid för den som ska få en ny höft eller ett nytt knä. Även arbetsmiljö och patientsäkerhet förbättras. På tisdag firas officiell byggstart i Hässleholm.
Den nya vård- och servicebyggnaden, som ska stå färdig 2028, är ett viktigt steg för ortopedins fortsatta utveckling i Skåne.
– Genomtänkt logistik kommer att förbättra tillgängligheten och på så sätt förkortar vi väntetiden för planerade ledplastikoperationer i Skåne. Genom att vi nu samlar all ortopedisk verksamhet i en och samma huskropp, från det första förberedande besöket till eftervård, underlättar vi också för patienter och anhöriga som slipper slussas runt, förklarar Christina Majegård, chef för ortopediverksamheten på Hässleholms sjukhus.
Trots att de nuvarande lokalerna är gamla och uttjänta (i fjol firade sjukhuset 85 år) är ortopediverksamheten vid Hässleholms sjukhus en av Skandinaviens största på knä- och höftledsoperationer med ledplastik. En viktig framgångsfaktor vid sidan av engagerade medarbetare, är rutinerna som byggts upp över tid, menar Christina Majegård.
– Genom att verksamheten i Hässleholm helt kunnat fokusera på planerade operationer är våra ortopediska kirurger mycket rutinerade. När vi nu får toppmoderna, anpassade lokaler förväntar vi oss kunna öka operationerna med 1500 fler per år, säger hon.
Nyckeln till ökad tillgänglighet
Satsningen som nu görs innebär ett lyft för arbetsmiljön för medarbetare inom ortopedin. Men också för sterilcentralens medarbetare blir det en förbättring. Från och med inflyttningen, som beräknas till hösten 2028, kommer de att dela våningsplan med operationsavdelningen.
Ända sedan projektets start har vårdmedarbetare deltagit vid ritbordet tillsammans med Regionfastigheter och arkitekterna för att skapa optimerade flöden.
– Engagemanget hos våra medarbetare har varit en ovärderlig tillgång för planeringen av lokalernas utformning. Deras kunskap och känsla för detaljer har varit avgörande för att skapa genomtänkta flöden för patienter och logistik, säger Caroline Lindahl, förvaltningschef Hässleholms sjukhus.
Operationssalarna i det nya huset kommer att vara dubbelt så stora, 60 kvadratmeter istället för som dagens cirka 30 kvadratmeter. Samtliga salar kommer också att ha tillhörande förberedelserum och uppdukningsrum för instrument, vilket bidrar till stora tidsvinster. Att vårdplatserna kommer att finnas på samma våningsplan som operationssalarna gör även att patienterna kan köras direkt till uppvakningsavdelningen, eller "uppvaket".
Ceremoni för byggstart
Tisdag den 3 september klockan 14-15 hålls en ceremoni för att markera byggstart för projektet. En hälsning från nutiden förseglas då i en tidskapsel och placeras i ett av betongfundamenten som gjuts in i vårdbyggnadens husgrund.
Bland de inbjudna talarna finns bland andra Pål Svensson, fastighetsdirektör Region Skåne som hälsar välkommen tillsammans med Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande. Även kommunstyrelsens ordförande i Hässleholms kommun, Lena Wallentheim, och Caroline Lindahl, förvaltningschef på Hässleholms sjukhus delar med sig av sina perspektiv på byggprojektet under ceremonin.
Fakta om den nya vård- och servicebyggnaden i Hässleholm
- Ny vård- och servicebyggnad där all ortopedisk verksamhet i Hässleholm ska äga rum och sjukhusets sterilcentral samt logistik för in- och utkommande gods
- 24 000 kvadratmeter fördelat på fyra våningsplan
- Sex operationssalar
- 27 undersökningsrum
- Åtta vårdplatser
- 27 postoperativa vårdplatser (uppvak)
- Investeringen uppgår till 2,4 miljarder kronor (efter regionstyrelsens tilläggsbudget i februari) och beräknas vara klar för inflytt 2028.
- Vårdbyggnadens utformning är inspirerad av Hässleholms böljande landskap och människokroppens rundade former vilket går igen i fasadens kurvor, belysning och hålmönster. På insidan står ortopediverksamhetens specifika behov med utgångspunkt från patienten i fokus för planlösningen.
- I servicedelen kommer Regionservice kunna samla hela sin verksamhet i direkt anslutning till vårdverksamheten. Just närheten mellan serviceflödet och vårdverksamheten i den nya byggnaden förväntas leda till förbättrad tillgänglighet och kortare leveranstider.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Byggprojekt
- Tillgänglighet
Senast uppdaterad: 30 augusti 2024