Region Skåne

Publicerad: 29 oktober 2024

Antibiotikaförbrukning i Skåne fortfarande hög

Under det första halvåret 2024 minskade antibiotikaförbrukningen i Skåne från 301 till 300 antibiotikarecept per tusen invånare och år. Skåne ligger dock fortsatt högst i landet.

Närbild av ett runt fönster i en dörr, med en skylt där det står läkemedelsrum

De senaste åren har antibiotikaförbrukningen ökat i alla regioner, dock inte till nivåer som det var innan pandemin. Under första delen av 2024 fortsatte antibiotikaförbrukningen att öka i 15 av 21 regioner medan det minskade något i Skåne.  

– Det är glädjande att antibiotikaförskrivningen nu har stabiliserats i Skåne och till och med minskat marginellt. Vi hoppas att det fortsätter på den vägen, säger Charlotta Malmer Hagstam, ordförande för Strama Skåne, som arbetar för att bevara antibiotika som effektivt läkemedel och minska risken för resistensutveckling. 

Störst minskning av antibiotika till barn 

Störst procentuell minskning sågs hos barn i åldern 0–6 år (- 8 procent). Försäljningen av antibiotika som ofta används vid luftvägsinfektioner hade den största minskningen (-2 procent) medan mindre förändringar sågs för hud- och mjukdelsantibiotika och urinvägsantibiotika under samma period.  

Region Skåne har antagit 250-målet 

För att få bukt med den negativa utvecklingen där antibiotikaresistensen ökar beslutade regionfullmäktige i april att antibiotikaförskrivningen inom Region Skånes verksamheter inte ska överstiga 250 recept per 1000 invånare och år. 

Beslutet innefattar ytterligare satsning på Strama Skåne som arbetar för en ökad följsamhet till rekommendationer för att minska risken med överförskrivning av antibiotika samt resistensutveckling.  

En viktig del i arbetet är informationssatsningar och utbildningar till såväl vården som allmänheten.

Besök i vården för att stötta

En annan del är arbete med stöd till förskrivarna för att få en klok användning av antibiotika. Strama Skåne har under året kunnat nå ut till fler förskrivare genom besök på olika hälsovalsenheter, kvälls- och helgmottagningar, BVC, SÄBO och sjukhuskliniker.  

–  Arbetet mot antibiotikaresistens bygger på tålamod och uthållighet, någon quick-fix existerar tyvärr inte. Det handlar om ökade kunskaper och förändring av attityder till antibiotikaförskrivning hos förskrivarna, säger Charlotta Malmer Hagstam.