Gå till sidans innehåll
Publicerad: 2 februari 2024

3 000 skåningar kommer att kallas till unik hjärt-lungstudie

Hjärt-lungstudien Scapis är den mest omfattande i sitt slag i världen med totalt 30 000 deltagare. Nu startar en andra del av studien där deltagarna kommer att följas upp. I Skåne innebär det att över 3 000 personer kommer att kallas.

Två kvinnliga vårdmedarbetare arbetar med en patient som sitter i en stol

– Scapis har hittills gett oss viktiga resultat för att kunna hitta personer som ligger i riskzonen för att utveckla hjärt-lungsjukdomar. Nu hoppas vi på att få ännu bättre förståelse för hur dessa sjukdomar kan påverka hälsan på lång sikt, säger Margaretha Persson, docent vid Lunds universitet och en av de ansvariga forskningsledarna för Scapis.

Startar den 12 februari

Det är till Skånes universitetssjukhus 3 126 skåningar ska komma för att undersökas i samband med den andra delen av Scapis-studien. Den första delen pågick under åren 2013 till 2018 och inkluderade 30 000 slumpvis utvalda svenskar i åldrarna 50 till 64 år. Den andra delen av studien – som har startskott den 12 februari i Skåne – inkluderar hälften av deltagarna, där Cecilia Kennbäck, forskningskoordinator på Forskningsmottagning internmedicin vid Skånes universitetssjukhus, är en av de ansvariga.

– Genom att undersöka deltagarna igen hjälper vi forskningen att få en ännu tydligare bild av hur kranskärlssjukdom och lungsjukdom utvecklas över tid, säger Margaretha Persson.

Mer träffsäkra behandlingar

Målet är att den data som samlas in ska ge forskarna möjlighet att i tid hitta de individer som har hög risk att utveckla sjukdom. Förhoppningen är också att kunna erbjuda mer träffsäkra behandlingar för att förebygga hjärt-, kärl- och lungsjukdom.

Läs en längre version av texten på Skånes universitetssjukhus webbplats (vard.skane.se)

Senast uppdaterad: 2 februari 2024