Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Så påverkar Vårdförbundets konfliktåtgärder dig som invånare

Om du har ett vårdbesök inbokat ska du gå dit så länge du inte får annat besked. Om besöket behöver ställas in eller flyttas till en annan plats blir du kontaktad av Region Skåne i förväg.

Du kan söka vård som vanligt. Om öppettider ändras kan du se det på mottagningens sida på 1177.se.

Så påverkar vårdkonflikten Region Skåne

Arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona ska teckna ett nytt centralt kollektivavtal kring arbets- och lönevillkor för omkring 110 000 medarbetare inom fackförbundet Vårdförbundets område. Parterna har än så länge inte nått en överenskommelse. Vårdförbundets medlemmar är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Vårdförbundet har inlett en strejk som omfattar omkring 20 enheter vid Skånes universitetssjukhus, laboratorieverksamheten i Region Skåne, flera vårdcentraler i Malmö och Lund, delar av 1177 på telefon samt flera verksamheter på Lasarettet i Ystad.

Vårdförbundets strejk och övertids- och mertidsblockad innebär stora påfrestningar för Region Skånes verksamhet och påverkar hälso- och sjukvården i hela Skåne. Region Skåne arbetar intensivt för att minimera konsekvenserna av Vårdförbundets konfliktåtgärder.

Invånare uppmanas att söka vård som vanligt, om de har behov. Om planerade besök, operationer eller andra vårdkontakter behöver ställas in eller flyttas kommer berörda patienter att kontaktas. 

Senast uppdaterad: 14 juni 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?