En undersköterska hjälper en patient som sitter i sängen

Specialistutbildning för undersköterskor, skötare och barnskötare

Är du undersköterska, skötare eller barnskötare som vill vidareutbilda dig? Region Skåne avsätter årligen medel som är kopplade till utbildningssatsningar när du går en utbildning på Yrkeshögskolan.

Som undersköterska, skötare och barnsköterska har du möjlighet att vidareutbilda dig genom en så kallad utbildningsanställning eller utbildningslön. Detta innebär att du utbildar dig med bibehållen grundlön. Varje förvaltning prioriterar områden där det är stort behov av specialistundersköterskor.

 • Utbildningslön kan du söka om du ska gå en Yrkeshögskoleutbildning främst i Skåne inom någon av våra prioriterade utbildningsinriktningar. Utbildningarna kan ges i olika utbildningstakt. Om studierna bedrivs på 50 %, arbetar du 50 % i din ordinarie tjänst.

  Så fungerar utbildningslön

  Utbildningslön innebär att du studerar på hel- eller halvfart med bibehållen grundlön. Studerar du på halvfart arbetar du i din ordinarie tjänst resterande tid. Under tiden som du har utbildningslön behåller du din grundlön, är med i den årliga lönerevisionen, har rätt till avtalsenlig semester och arbetar på din ordinarie tjänst under studiernas uppehåll under sommaren. Uppehållet är vanligtvis juni till augusti. Semester planerar du enligt Allmänna bestämmelser (AB) och lokala överenskommelser.

  Vem kan söka utbildningslön?

  En undersköterska, skötare och barnsköterska med minst två års klinisk erfarenhet och adekvata kunskaper i svenska kan ansöka om att få utbildningslön. Du måste också vara antagen till en yrkeshögskoleutbildning inom någon av våra prioriterade utbildningsinriktningar och kan läsa både på hel- eller deltid.

  Prata med din chef och förvaltningens samordnare för att anmäla ditt intresse.

 • En utbildningsanställning innebär att du som medarbetare studerar till specialistundersköterska på deltid vid en Yrkeshögskola främst i Skåne. En utbildningsanställning omfattar maximalt två år och innebär att du studerar på deltid och har klinisk utbildning ute i verksamheten på deltid. För den kliniska utbildningen har du en individuell utbildningsplan med mål och aktiviteter som du tar fram tillsammans med din närmaste chef.

  Så fungerar en utbildningsanställning

  I anställningen ingår att arbeta inom olika delar av verksamheten så att den kliniska utbildningen blir så bred som möjligt, men samtidigt ta tillvara personliga kompetenser och erfarenheter. Om du redan idag arbetar inom Region Skåne har du under utbildningsanställningen kvar din tillsvidareanställning och behåller din ordinarie grundlön. Du har rätt till avtalsenlig semester och är med i den årliga lönerevisionen. Det är upp till varje förvaltning att prioritera inom vilka områden som utbildningsanställningar ska utlysas. Tillgängliga utbildningsanställningar utannonseras under Lediga jobb.

  Lediga jobb

  Vem kan söka en utbildningsanställning?

  En undersköterska, skötare och barnsköterska med minst två års klinisk erfarenhet och adekvata kunskaper i svenska kan söka utannonserade utbildningsanställningar. Du måste också vara antagen till en yrkeshögskoleutbildning inom någon av våra prioriterade utbildningsinriktningar.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Observera att webbredaktionen inte kan svara på frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.