Vaccination

Region Skåne vaccinerar barn och vuxna mot olika sjukdomar. 

Du kan vaccinera dig antingen på din vårdcentral eller inom specialistvården. Är du osäker på var du ska vaccinera dig kan du vända dig till din vårdcentral.

Avgifter vid vaccination i Skåne (1177.se)

Vaccination mot influensa och pneumokocker

Vaccination mot influensa och pneumokocker (lunginflammation) är gratis för dig i Skåne som fyllt 65 år eller tillhör en medicinsk riskgrupp. Övriga betalar en fast avgift. 

Region Skåne rekommenderar alla som fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp att vaccinera sig mot influensa. Influensatyperna varierar från år till år. Därför är det viktigt att vaccinera sig varje höst för att ha skydd mot den aktuella influensatypen. Vaccination minskar risken att bli allvarligt sjuk.

Vaccination för barn

Barn har möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot nio olika sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vaccinationsprogram för barn (1177.se)

HPV-vaccination för flickor

Region Skåne vaccinerar alla flickor födda 1993 och senare mot livmoderhalscancer. Vaccinationen ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Flickor i årskurs fem och sex erbjuds därför vaccination i skolan.

Flickor födda 1993 till 1998 får kostnadsfri vaccination på sin vårdcentral eller, efter eget önskemål, på en barnmorskemottagning.

HPV-vaccination skyddar mot virus som kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen som i förlängningen kan ge livmoderhalscancer. Det skyddar även mot kondylom.

Resevaccination

Inför vissa utlandsresor kan du behöva vaccinera dig. På 1177.se finns råd om vad som gäller och vilka vaccinationer som behövs för olika resmål. 

Resevaccinationen utförs på vissa vårdcentraler och på vaccinationscentraler.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter