Ambulanssjuksköterskor med bår utanför ambulans.
 • Lättläst text Dölj Lättläst
 • Skriv ut

Ambulans

Region Skåne ansvarar för ambulanssjukvården i Skåne. När du eller någon annan behöver akut hjälp skickas alltid närmaste ambulans.

Ring 112 vid akut eller livshotande tillstånd

 1. Är du eller någon annan allvarligt sjuk eller skadad? Då ska du ringa 112.
 2. Du får prata med en SOS-operatör som bedömer om du behöver sjukvård och på vilken nivå. Om det behövs skickas en ambulans till dig. Det är alltid den närmaste ambulansen som skickas.
 3. Du blir sedan undersökt och eventuellt behandlad av ambulanspersonalen. Ambulanspersonalen bestämmer om du får stanna hemma, om du ska bli hänvisad till en vårdcentral eller om du får följa med ambulansen för att få sjukvård.

Kriterier för ambulanssjukvården:

 • Misstänkt livshotande tillstånd. Närmaste ambulans skickas direkt, så kallat ambulanslarm. Blåljus och sirener sätts på, så att ambulansen snabbare ska komma fram till dig.
 • Akut, men inte livshotande tillstånd. Ambulans skickas ut omgående, men utan blåljus och sirener. Väntetiden blir lite längre.
 • Inte akut, men i behov av vård. Du behöver ambulans, till exempel för att du är sjuk och inte klarar av att sitta upp. SOS-operatören talar om hur länge du får vänta på ambulansen.

Om du har synpunkter på ambulanssjukvården

Om du har varit med om något inom ambulanssjukvården som du inte är nöjd med, kan du som patient eller närstående lämna synpunkter eller klaga. På sidan "Om du inte är nöjd med vården" hittar du information om hur du gör. 

Om du inte är nöjd med vården

Samarbete med räddningstjänsten

Vid speciella situationer hjälper räddningstjänsten till med första hjälpen. Till exempel om räddningstjänsten har närmare till dig som behöver hjälp. En ambulans larmas alltid och möter upp. Region Skåne har avtal med räddningstjänsten i alla 33 skånska kommuner. 

Om ambulansverksamheten i Skåne

 • Region Skåne har ungefär 158 000 ambulansuppdrag varje år.
 • Ambulansstationer finns på 28 olika orter.
 • Skåne är indelat i fyra ambulansdistrikt. Ansvaret är fördelat mellan PreMedic AB, Samariten Ambulans AB och Region Skåne.
 • SOS Alarm AB ansvarar för att dels göra en medicinsk prioritering av ambulansuppdragen, dels dirigera ambulanserna rätt. Region Skånes Larmcentral ansvarar sedan för patientsäkerheten under tiden som det tar för ambulansen att komma fram till dig som patient.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter