
Hälsa och livsstil
En stor del av arbetet utgår från det regionala nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer. Nätverket arbetar för att göra hälso- och sjukvården i Skåne mer hälsoorienterad med till exempel hälsosamtal, satsningar på att göra patienter rökfria inför operation och tobaksfria sjukhus.
Hur mår och lever skåningarna?
I Region Skånes folkhälsoarbete ingår att ta reda på hur skåningarna lever och mår. Arbetet skapar förutsättningar för en god hälsa på lika villkor och bidrar därmed till utveckling, tillväxt och välfärd i regionen.
Vi genomför tre olika folkhälsoenkäter. Det innebär att hela den skånska befolkningen åldersmässigt kan följas "från vaggan till graven".
- Folkhälsoenkät Barn och Föräldrar (8 månader – 4 år)
- Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne (årskurs 6, årskurs 9, gymnasiet årskurs 2)
- Folkhälsa i Skåne (18 – 80 år)
Resultaten ger ökade möjligheter att sätta in resurser där de bäst behövs.
Folkhälsorapporter (utveckling.skane.se)
Hösten 2019 genomförde Region Skåne den största folkhälsoundersökningen någonsin. Ta del av rapporten:
Folkhälsorapporten 2020 (utveckling.skane.se)
Naturunderstödd rehabilitering
Region Skåne erbjuder personer med stressrelaterad psykisk ohälsa möjlighet till naturunderstödd rehabilitering (NUR) i landsbygdsmiljö. NUR kan förbättra hälsan och vara en hjälp för den som är sjukskriven på vägen mot återgång i arbete.
På 1177.se kan du läsa mer om hur denna rehabiliteringsform fungerar och hur du kan göra för att bli remitterad till NUR.