Timbalkost

Timbalkosten är lämplig vid uttalade tugg- och sväljningssvårigheter. Maten behöver ingen/liten bearbetning i munnen, vilket underlättar vid störd tung- och munmotorik.   

Denna kost har en slät, mjuk, kort och sammanhållen konsistens som uppnås genom att fint passerade puréer blandas med ägg, mjölk, vetemjöl och kryddor. Blandningen gräddas i ugn och får ett omelettliknande utseende. Maten serveras med rikligt med sås för att lättare glida genom svalget.
Maten kan ätas med gaffel eller sked.
Timbalkosten är en energi- och näringstät kost, motsvarande E-kost, för att volymen inte ska bli för stor.

Patienter med behov av timbalkost behöver ofta även anpassning av dryck. Kolsyrad dryck passerar snabbt genom svalget och kan rensa bort ev matrester i svalget efter sväljning och kan för vissa patienter vara ett bra alternativ. För patienter med ofullständiga sväljningsrörelser, kan däremot kolsyrad dryck vara omöjlig att klara av att svälja. Tunnflytande drycker behöver då förtjockas. Oftast räcker det med nyponsoppekonsistens.

Syftet med all konsistensanpassning är att åstadkomma en säker och effektiv sväljning för att säkerställa patientens energi-, närings- och vätskebehov.
Logoped och dietist kontaktas för individuellt anpassad information.

Lämplig frukost är mannagrynsgröt, mixad havregrynsgröt utan fiberhavregryn, välling, fil och yoghurt utan bitar. Berikning ska övervägas, se dokument ”Berikad frukost” kap. 22.
Smörgås är i de flesta fall svårt för dessa patienter. Man kan prova smörgåsrån med bredbart pålägg (mjukost, leverpastej, kaviar eller liknande). Smörgåsrån smälter i munnen och kan därför vara lättare att hantera för den som har problem att tugga och svälja.
Mellanmålen är väsentliga för att det totala energi- och näringsbehov ska kunna täckas och bör var små energi- och näringstäta och spridda över så stor del av dygnet som möjligt. Se förslag på konsistensanpassade mellanmål, ”Mellanmålsmenyer” kap 22.


Måltidsordning för timbalkost (2100 kcal)

Frukost: Berikad frukost enligt ”Energirik konsistensanpassad frukostmeny” kap 22
1 dl förtjockad juice
Mellanmål: 1 dl förtjockat kosttillägg eller näringspudding
Middag: 1 port timbalkost
Dessert
1 dl förtjockad energirik dryck
Mellanmål*: 1 dl slät fruktkräm med 1 msk vispgrädde eller
Nyponsoppa med glass
Kvällsmat: 1 portion timbalkost
1 dl förtjockad energirik dryck
Mellanmål: 1 mannafrutti. Befintlig sylt innehåller bitar av bär och ersätts därför med äpplemos/slät fruktpuré (barn).


 Observera att detta förslag inte täcker det dagliga vätskebehovet.

*För fler förslag på konsistensanpassade mellanmål, se ”mellanmålsmenyer” kap 22.

Distributionssystemen varierar mellan olika sjukhus. Vad som skickas med matvagnen och vad vårdpersonalen rekvirerar från köket bestäms på respektive sjukhus.

Avdelningspersonalen ansvarar för att serveringen av de olika måltiderna blir komplett enligt måltidsordningen och matsedeln.