Näsa - sned nässkiljevägg eller sned ytternäsa

Information inför operation av sned nässkiljevägg eller sned ytternäsa.

Före operationen

Sned nässkiljevägg orsakar i regel ensidig nästäppa. Nästäppa på båda sidor eller sidoväxlande nästäppa beror ofta på slemhinnesvullnad eller näspolyper, men kan ibland vara kombinerad med sned nässkiljevägg. Senast 14 dagar före operationen skall du tänka på att inte ta några värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra, då dessa ökar blödningsbenägenheten. De vanligaste är Magnecyl, Albyl och Treo. Om du är osäker, titta på innehållsförteckningen eller fråga på apoteket. Bland de "säkra" tabletterna finns Alvedon, Curadon, Panodil och Citodon.
 

Operation av nässkiljeväggen

Operationen görs i narkos eller i lokalbedövning kombinerad med ett lugnande medel. Inga ärr kommer att synas på utsidan av näsan. Doktorn börjar med att göra ett litet snitt i slemhinnan strax innanför höger näsborre. Därefter kan slemhinnan lossas från nässkiljeväggen. Man kan nu komma åt brosket och benet i nässkiljeväggen och genom att skära bort de delar som orsakar snedheten kan man få nässkiljeväggen att ställa sig i mitten. Nässkiljeväggen fixeras sedan med en tunn silikonskiva på varsin sida för att den inte skall flytta sig medan den läker fast. Därefter packas näsan, i regel med en skumgummibit i vardera näsborre. När du vaknar efter operationen är det därför svårt att andas genom näsan. Packningarna tas i regel bort inom 1 dygn. Du kan också uppleva sveda i svalget efter den bedövning som använts.

 

Operation av ytternäsan

Är bennäsan deformerad korrigeras den genom att man lossar bennäsan från sitt fäste. För att komma åt ordentligt behöver man ibland göra ett litet snitt på näsans undersida. Näsan kan sedan flyttas i läge. Även här behövs packning och oftast ett plastgipsförband utanpå näsan för att det skall läka i rätt läge.

 

Efter operationen I regel åker du hem på operationsdagens kväll, men ibland stannar man över natten på vårdavdelning 56 och då tas skumgummibitarna fort påföljande morgon. Vid utskrivningen får du ibland Fucidinsalva att smörja näsöppningarna med. Du blir i regel sjukskriven två veckor, beroende på hur stor operationen var, men har du kontorsarbete kan du oftast börja arbeta tidigare. Första återbesöket sker efter en vecka för att göra rent i näsan; i regel tas silikonskivorna bort efter en vecka.

Nästippen är i regel öm under ytterligare någon tid men någon direkt värk efter operationen är ovanlig. Slutligen har vi ibland ett återbesök 3-4 månader efter operationen för att höra om du är nöjd och för att se att allt har läkt ordentligt.
Har du ytterligare frågor kan du ringa öron-, näs- och halsmottagningen på tfn 046-17 16 00 mån–fre kl 8–12 och beställa en telefontid till din doktor.
 

Resultat

Cirka 80% av patienterna är nöjda efter operation av sned nässkiljevägg.
 

Risker

Efter operationen kan man i enstaka fall drabbas av näsblödning. Detta kan stoppas med nästamponad. Infektion i näsan efter operation händer i enstaka tillfällen. Man får då feber efter 3-4 dagar efter operation. Behandlas med antibiotika. Ibland kan en liten varböld bildas som man för tömma med en spruta.
I enstaka fall kan näsans utseende på ett oönskat sätt ändra sig något. Ibland uteblir förbättringen av nästäppan. Detta drabbar i så fall oftast de som har en samtidig allergi eller näspolyper.

  • Sidan uppdaterad
    2012-08-27 av Katarina Persson katarina.a.persson@skane.se
    Faktaägare: Morgan Andersson, docent öron- näs- och halssjukdomar
  • Kontakta Region Skåne