Region Skåne får sex miljoner kronor för handbolls-VM

Handbolls-VM 2011, som till stor del spelades i Skåne, blev en ekonomisk succé för svensk handboll med 25 miljoner kronor i vinst. Denna vinst får Region Skåne också del av. Idag mottog regionfullmäktiges ordförande Annika Annerby Jansson en check på drygt sex miljoner kronor från Svenska Handbollsförbundet.

2011-06-28
För att Svenska Handbollsförbundets (SHF) skulle våga satsa på VM 2011 ställde Region Skåne upp med ett ekonomisk garantiåtagande för den skånska delen av mästerskapet. Avtalet med förbundet innebär också att regionen nu får del av vinsten. Vid regionfullmäktiges möte 28 juni överlämnade Jörgen Holmqvist, vice ordförande i Svenska Handbollsförbundet, en check på 6 150 000 miljoner kronor till Region Skåne.
 
Jörgen Holmqvist, vice ordförande i Svenska handbollsförbundet, överlämnar checken till Annika Annerby Jansson.
Jörgen Holmqvist, vice ordförande i Svenska handbollsförbundet, överlämnar checken till Annika Annerby Jansson. Foto: Jens Christian

 

Vinst på flera plan

Utöver dessa pengar gav besökarna under handbolls-VM Skåne en turistekonomisk omsättning på 164 miljoner kronor, tack vare hotellövernattningar, restaurangbesök osv. På lång sikt är målet att handbolls-VM och liknande event ska stärka Skåne som turist-, investerings- och evenemangsregion.
 
Pehr Palm är VD på Event in Skåne, som marknadsför Skåne som en ledande region för event. För Event in Skåne har det lyckade resultatet av handbolls-VM gett mersmak:
- Nu vill vi satsa på att även locka hit EM i handboll 2016, för både damer och herrar, säger Pehr Palm.
 
Event in Skåne är ett dotterbolag till Region Skånes marknadskoncern Business Region Skåne.
 

Om handbolls-VM

Handbolls-VM 2011 hade en omsättning på cirka 110 miljoner. Biljettintäkterna var cirka 85 miljoner. VM sågs på plats av 222 000 åskådare, vilket innebär att målet att sälja 80 procent av de 275 000 biljetterna uppnåddes. Spelorter i Skåne var Malmö, Lund och Kristianstad.
 
 • Sidan uppdaterad
  2011-06-28 av malin.selin@skane.se
  Faktaägare: Malin Selin
 • Kontakta Region Skåne

  • Postadress: Region Skåne
   291 89 Kristianstad
   Besöksadress: Västra Storgatan 12, Kristianstad
  • Telefon: 044 - 309 30 00
  • Om cookies