Läkare utbildad utomlands

Du som har läkarutbildning från utlandet är välkommen att jobba inom Region Skåne. 

På den här sidan hittar du information om vad som gäller för dig som har utbildat dig till läkare utanför EU/EES eller inom EU/ESS och Schweiz. Här hittar du också information om klinisk praktik vid Lunds universitet, för dig som just nu är medicinstuderande utanför Sverige. 

För att söka lediga jobb som läkare hos oss måste du först ha svensk yrkeslegitimation, goda kunskaper i det svenska språket och vara väl förtrogen med aktuell hälso- och sjukvårdslagstiftning.

För dig som är utbildad inom EU/EES eller i Schweiz

Har du en läkarlegitimation utfärdad inom EU/EES eller i Schweiz har du rätt till svensk legitimation utan krav på komplettering. Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen.

Du ansöker om svensk legitimation för läkare på Socialstyrelsens webbplats:

Ansökan om legitimation för läkare med grundutbildning - utbildad inom EU/EES eller i Schweiz

Språkkrav

För att vi ska kunna anställa dig som läkare behöver du kunskaper i svenska som motsvarar nivå C1 på Europarådets nivåskala (CEFR).

Du ska också vara väl förtrogen med svensk sjukvårdslagstiftning. Behöver du komplettera dina kunskaper i sjukvårdslagstiftning finns kurser som ges vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs Universitet, vid Karolinska institutet i Stockholm eller vid Linköpings universitet.

För dig som är utbildad utanför EU/EES

Socialstyrelsen gör en kompetensgranskning av varje enskild läkare och beslutar om villkoren för att få svensk legitimation.

Du ansöker om svensk legitimation för läkare på Socialstyrelsens webbplats:

Ansök om legitimation för läkare med grundutbildning - utbildad utanför EU/EES

Du kan kontakta Sveriges Läkarförbund får att få stöd i din ansökan:

Vägen till svensk legitimation - Sveriges Läkarförbund

Om du är intresserad av att arbeta inom Region Skåne, men behöver stöd på vägen till svensk yrkeslegitimation i form av till exempel språkpraktik eller provtjänstgöring är du välkommen att kontakta vår rekryteringsenhet som kan hjälpa dig vidare.

Du når oss på telefonnummer 0771- 333300. Telefonen är bemannad på vardagar mellan klockan 08:00-16:00. Det går också bra att mejla Contact

TULE-prov

Det första steget i kompletteringsutbildningen är språkprov i svenska språket. Godkänt språkprov i sjukvårdssvenska krävs för att delta i TULE-provet, som är ett medicinskt kunskapsprov. Läkare med utländsk examen ska genomgå detta kunskapsprov.

Provtjänstgöring

I samband med legitimationsansökan ska läkare med specialistbehörighet och minst fem års yrkeserfarenhet göra provtjänstgöring under sex månader. Region Skåne tar emot ansökningar till provtjänstgöring.

Praktik för medicinstuderande vid utländska universitet

Det blir allt vanligare att studera till läkare utomlands. I universitetens studieplan finns krav på klinisk praktik under hela utbildningsperioden. Region Skåne erbjuder i samarbetet med Lunds universitet  klinisk praktik som ger akademiska poäng för dig som går ditt sista år. Mer information om hur du ansöker hittar du på Lunds universitets hemsida: 

Klinisk praktik för internationella studenter

Olika universitet har olika krav på klinisk praktik. Önskar du praktik som inte kräver universitetsintyg rekommenderar vi dig att ta kontakt med respektive sjukhus/förvaltning inom Region Skåne.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter